Cropped landscape
Belföld
Molnár Zsolt: Elvesztegette a baloldal a 2017-es évet
2018-02-2407:36
Molnár Zsolt, mszp, Karácsony Gergely, 2018-as választások, illegális migráció
Nem a parlamentbe jutás, hanem a kormányváltás a cél, ehhez viszont az MSZP-nek bőven húsz százalék fölött kell teljesítenie, de erősödnie kell a DK-nak és az LMP-nek is – jelentette ki a Magyar Időknek adott interjúban Molnár Zsolt. Az MSZP elnökségi tagja, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke szerint a baloldal elvesztegette a 2017-es évet. A politikus a menekültválságot és a kvótát valós kérdésnek tekinti.
A kormányváltás a cél, ezért nem a parlamentbe jutási küszöb volt a szempont, hanem a győzelemhez szükséges mandátumszám, amikor úgy döntöttek, szövetségre lépnek a Párbeszéddel, és a két párt közös miniszterelnökeként Karácsony Gergelyt jelölik. Ugyanakkor a kormányváltáshoz további együttműködés kell - fejtette ki a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke a Magyar Időknek adott interjúban. Az MSZP országgyűlési képviselője azt reméli, hogy ezt a DK, az LMP, illetve az Együtt is be fogja látni. 
Mivel sajnos se közös lista, se közös miniszterelnök-jelölt nincsen, egyelőre az egyéni jelöltállítás és a visszaléptetések rendszere kínál mozgásteret
- tette hozzá. 

A Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke szerint Orbán Viktor érdemi kihívója csak Karácsony Gergely lehet. 

Molnár Zsolt cáfolta, hogy tettlegességig fajult volna a vita a szocialisták választmányi ülésén Karácsony Gergely jelölése miatt, a Párbeszéddel kötendő szövetség pedig lényegesen nagyobb támogatottsággal bír. Elismerte, egyesekben kétségeket keltett, hogy az MSZP 13-14 százalékos támogatottsága nem elég a kormányváltáshoz, de hisz abban, hogy ez sikerülni fog. Véleménye szerint ahhoz, hogy a demokratikus oldal egyéni mandátumainak a száma többségben legyen, az MSZP-nek bőven húsz százalék fölött kell teljesítenie, de erősödnie kell a DK-nak és az LMP-nek is.

Az ellenzéki politikus szerint valószínűleg nem jött volna létre a két párt közötti szövetség, ha a Párbeszéd önmagában kormányváltó tényező lenne, az MSZP-nek pedig lett volna egy népszerű, vezetői tapasztalatokkal rendelkező, konszenzusteremtő politikusa, akit más pártok is elfogadnak miniszterelnök-jelöltnek. 
 
Kizártnak tartja, hogy hallgatólagos vagy akármilyen együttműködés eredménye lenne a gyöngyösi fordulat. Nem hiszi, hogy Hiesz György polgármester visszalépésével és a jóval esélytelenebb indulóval Orosz Bálint személyében, a Jobbiknak kedveznének. Hozzátette, Orosz Bálintot a DK, a Párbeszéd és a liberális párt is támogatja. 
 
A több mint hatmilliárdos költségvetési csalással gyanúsított, előzetesben ülő Czeglédy Csaba kapcsán azt gondolja, koncepciós eljárás zajlik ellene, mert sok borsot tört a kormánypártok orra alá, megakadályozta például, hogy érdemi többségük legyen a szombathelyi közgyűlésben. Molnár szimpatizál Gyurcsány és Botka ügyvédjével, de ha törvénysértést követett el, akkor viselnie kell a következményeit. 
 
Molnár Zsolt szerint a Gyurcsány nélküli közös listáról, közös miniszterelnök-jelöltről szóló stratégia megvalósíthatatlannak bizonyult, ezért bukott meg a demokratikus oldal teljes körű összefogása. Az ellenzéki politikus arról is beszélt, elképzelhetetlennek tartja, hogy megszűnjön az MSZP a választások után. 
A menekültválság és a kvóta valós kérdés
– mondta Molnár Zsolt. Pártja szerint is szükséges a jelenlegi biztonságpolitikai helyzetben a schengeni határt védő kerítés, és nem támogatják a kötelező betelepítési kvótát sem. 
Sajnos reális, hogy a következő évtizedekben egy nagyon komoly menekülthullám indulhat el Európa felé, és nyilvánvaló, hogy a kontinens nem tud ennyi gazdasági menekültet befogadni. Akár keresztényi vagy akár világnézettől független, humanitárius alapon figyelembe kell venni a milliókat sújtó háborús helyzetet és a borzasztó körülményeket is. Olyan megoldást kell tehát találni, ami nem Európát tekinti végállomásnak, hanem azokban az övezetekben kezeli a problémákat, ahol a konfliktusok kirobbantak. Az EU-nak és a világ vezető hatalmainak a legközelebbi biztonságos országokat kell olyan helyzetbe hozniuk, hogy azok képesek legyenek ellátni a menekülthullámot. Mindezek komoly erőfeszítésekbe, euró milliárdokba kerülnek, de ennek a kihívásnak meg kell felelni
- fejtette ki Molnár Zsolt a Magyar Időknek. 

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ