Cover
Külföld
Félmillió németnek van gáz- és riasztófegyver tartásához szükséges engedélye
2018-02-2512:48
fegyvertartás, németország, terror
Két év alatt megduplázódott és meghaladta a félmilliót Németországban a gáz- és riasztófegyver tartásához szükséges engedélyek száma - írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lap. 2017 végén 557 560 ilyen engedélyt tartottak számon, két évvel korábban pedig 286 911-et. A növekedésnek több oka van - mondta el a lapnak Ingo Meinhard, a német fegyverkészítők és -kereskedők szövetségének ügyvezetője, kiemelve, hogy a fordulópont a 2015 novemberében Párizsban végrehajtott iszlamista terrortámadás volt.
A 130 halálos áldozattal járó merénylet előtt a németek kizárólag azért vásároltak riasztófegyvert, hogy szilveszterkor a kertben hangoskodjanak vele. A francia fővárosban történt támadás óta viszont az önvédelem a legfőbb indok a beszerzésre, és egy sor további ügy egyre magasabbra korbácsolta a fegyvervásárlási hullámot. 
A 2015 szilveszterekor Kölnben és több más német nagyvárosban nők ellen elkövetett szexuális bűncselekmények, a 2016 tavaszi karneváli felvonulások biztonságossága körüli aggodalmak, a 2016 nyarán a franciaországi Nizzában végrehajtott iszlamista terrortámadás és a Münchenben történt, szélsőjobboldali indíttatású ámokfutás, és végül a 2016 karácsonyán Berlinben elkövetett iszlamista terrormerénylet egyre inkább elbizonytalanította a lakosságot - mondta Ingo Meinhard.
Hozzátette, hogy bankigazgatótól nyugdíjasig valamennyi társadalmi rétegből vannak vásárlóik, a fegyvereket "teljesen hétköznapi" emberek veszik meg. Oliver Malchow, a legnagyobb német rendőri érdekvédelmi szervezet, a Rendőrség Szakszervezetének (GdP) elnöke a lapnak elmondta, hogy a jelenség érthető, és egybevág a szakszervezet azon aggodalmával, hogy "a polgárok már nem bíznak eléggé abban, hogy az állam, vagyis mindenekelőtt a rendőrség meg tudja védeni őket". Azonban a gáz- vagy riasztófegyver "csalóka biztonságot" nyújt, és még veszélyesebbé tehet egy veszélyes helyzetet - mondta Oliver Malchow, hangsúlyozva: senkinek sem szabad gáz-, vagy riasztófegyvert fognia egy rendőrre, mert neki éles lőfegyvere van, és aki bűnözőkkel szemben előrántja, számolnia kell azzal, hogy ellenfelének is lehet fegyvere, minimum egy kés. Gázfegyvert vagy riasztófegyvert szabadon lehet vásárolni Németországban, de viselésük a tulajdonos otthonán kívül engedélyköteles. A szigorítást 2003-ban vezették be, iskolai ámokfutások hatására. Az engedélyt csak büntetlen előéletű és szenvedélybetegségektől mentes felnőtt igénylők kaphatják meg.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ