Cover
Belföld
Márki-Zay Péter nyert Hódmezővásárhelyen
2018-02-2520:38
Hódmezővásárhely, időközi választás
A szavazatok 90 százalékos feldolgozottságánál biztosan kijelenthető, hogy a függetlenként induló, de valamennyi ellenzéki párt által támogatott Márki-Zay Péter nyerte a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választást. A Csongrád megyei városban Almási István (Fidesz-KDNP) halála miatt kellett kiírni az időközi polgármester-választást. 
A szavazatok 98 százalékának feldolgozottságakor az állás a következő:
  • Márki-Zay Péter (független): 57,4 százalék (12798 szavazat)
  • Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP): 41,5 százalék (9250 szavazat)
  • Hernádi Gyula: 0,87 százalék (194szavazat)
  • És volt 92 érvénytelen szavazat.
A kiskunhalasi időközi önkormányzati választáson több mint kétharmados, 68 százalékos támogatással győzött jelöltünk, Juhász György – írta közleményében a Fidesz. A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson férfias küzdelemben alulmaradt jelöltünk egy független jelölttel szemben. A győzteseknek gratulálunk. A Fidesz-KDNP az elmúlt egy évben 17 időközi önkormányzati választáson indult és abból hármat elveszített, 14-et pedig nagy fölénnyel megnyert – olvasható a Fidesz közleményében.

Mráz Ágoston Sámuel gyorselemzése

Mráz Ágoston Sámuel politológus, a Nézőpont Csoport vezetője a PestiSrácok.hu-nak is elküldött gyorselemzésében öt pontban értékelte a Fidesz vásárhelyi bukását:
Hódmezővásárhelyen nem országos parlamenti választás volt. A történtek öt gyors tanulsága:

1. Tét nélkül van esélye a proteszt-szavazásnak Magyarországon: másfél évig Márky-Zay Péter béna kacsaként fogja irányítani a 70 százalékos fideszes többségű közgyűlést. A hódmezővásárhelyieknek nem volt fontos a működőképesség sem.
2. Érdekes, hogy Orbán Viktor kimaradt a helyi kampányból. Így elmondható, hogy helyben nem ellene szavaztak. Hat hét múlva viszont az ő miniszterelnöksége lesz a tét: vagy ő folytathatja, vagy Vona Gábor, Szél Bernadett, esetleg Karácsony Gergely lesz a kormányfő…
3. Hegedűs Zoltán, a Fidesz jelöltje el tudta vinni a 2014-es szavazókat, de nem volt további tartaléka. Az országos politikában azonban más a helyzet: a migráció kapcsán az ellenzéki szavazók közel fele is egyetért a kormánnyal.
4. Az országos ellenzék egy napig örömünnepet fog tartani, a következő nap viszont vezetői várhatóan összevesznek azon, mi következik a vásárhelyi eredményekből. Logikusan minden ellenzéki jelöltnek vissza kellene lépnie, s a maradék néhány napban szimpatikus független jelölteket kellene állítani 106 vk-ban. A koordináció megoldásához ma egy lépéssel sem került közelebb az ellenzék.
5. A kormányoldalon pont fordított hatás várható: egy napig keserűség, utána ösztönzés a még elszántabb küzdelemre. A Fidesz legnagyobb ellensége saját szavazói közömbössége, a vásárhelyi vereség talán felrázhatja őket is.

PestiSrácok, MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ