Cropped landscape
Külföld
A dánoknak fogy a türelmük, mert Irak nem akarja visszafogadni a saját állampolgárait
2018-02-2614:27
dán, migráns, menekült, Irak
Egyre nagyobb a feszültség Irak és Dánia között, ugyanis a skandináv állam megelégelte a bevándorlókat és visszaküldené őket a közel-keleti országba, azonban erről Irak hallani sem akar.
Az ötmilliós Dániában az adatok szerint egy harmincezer fős iraki kisebbség él, akik egyre több gondot okoznak az országban. Koppenhága évek óta patthelyzetben van, amiből nem képes kilábalni. 2011-ben a bagdadi kormány bejelentette, hogy nem hajlandó visszafogadni azokat az irakiakat, akik elhagyták a hazájukat a jobb élet reményében.
Az utóbbi évek migrációs válsága súlyosan érintette a Németországgal szomszédos országot, ahova több tízezer bevándorló érkezett, így csak tovább súlyosbodott a helyzet, Koppenhága végképp meg akarna szabadulni az elutasított menedékkérelemmel rendelkező migránsoktól.
A bevándorlásellenes Dán Néppárt és a szociáldemokraták közösen akarják elérni, hogy a kormány ne támogassa többé anyagilag az iraki vezetést, hiszen a pénzért cserébe csak gondot kapnak a nyakukba.
Rengeteg támogatást küldünk az iraki kormánynak, a dán hadsereg is a térségben van, hogy segítsenek nekik az ország stabilitásában, szóval nem túl nagy elvárás, hogy visszavegyék a honfitársaikat
fogalmazott Peter Skaarup néppárti frakcióvezető a Berlingske dán lapnak.
Nick Haekkerup korábbi miniszter úgy fogalmazott, hogy Irakban véget ért az ISIS elleni harc, így a támogatásokat az újjáépítésre lehetne fordítani, azonban ha Dánia megvonja az adományokat, sokkal nehezebb és hosszabb lesz azt kivitelezni.
A skandináv állam több millió dollárral támogatta eddig a közel-keleti ország vezetését.
A dán vezetésnek több szempontból is fontos a bevándorlók kipaterolása. A dán adófizetők pénzéből naponta átlagosan 1334 koronába, azaz átszámítva több mint hatvanezer forintba kerül az elutasított menedékkérők elszállásolása. Vannak olyanok, akik már évek óta a szállásokon élnek és meg sem próbálnak elköltözni.
Dániának korábban már volt egy hasonló bevándorlókkal kapcsolatos megállapodása Irakkal, azt még 2009-ben kötötték, azonban két év elteltével a közel-keleti állam felbontotta azt. Koppenhága utoljára tavaly ősszel küldött adományt, akkor 135 millió koronát, azaz több mint hatmilliárd forintot juttatott Bagdad számára.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ