Cropped landscape
Külföld
Ismét több százan haltak meg Kelet-Gútában
2018-02-2612:17
Újabb gáztámadást hajthatott végre a szír hadsereg Kelet-Gútában - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja. Az emigráns szervezet mellett a lázadók is megerősítették, hogy az Aszad-rezsim vegyi fegyvert vetett be. Damaszkusz tagadta az erről szóló hírt, szerinte a felkelők provokációjáról van szó. Az ENSZ azonnali, 30 napos tűzszünet bevezetését követelte.
Sebesültek és túlélők után kutatnak civilek a romok alatt a szíriai Kelet-Gútában. Az elnökkel szembenálló lázadók által felügyelt térséget február 18-a óta hevesen bombázza a hadsereg. A légicsapásokban Oroszország is segíti a kormányerőket.

Az elmúlt napok támadásaiban százak vesztették életüket és ezrek sebesültek meg. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja azzal vádolta az Aszad-rezsimet, hogy mérges gázt vetett be a harcok során. A brit székhelyű szervezet arról számolt be, hogy több tucat embert vittek légzési problémákkal kórházba. Több fegyveres csoport szerint is klórgáztámadást hajtottak végre a katonák.

Damaszkusz és Moszkva azt állítja a felkelők provokációjáról van szó, akik maguk vetik be a vegyi fegyvert, majd a rezsimet teszik felelőssé érte.

Vérzik a nővérem szeme, és fáj a karja. Mozogni tud, és azt mondta, hogy jó van. A nagymamánkhoz mentünk, amikor a bombázás kezdődött. Az egyik rakéta a szomszéd épületbe csapódott be, és a ház megsemmisült
 - idézte fel a történteket egy kislány.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a hétvégén fogadott el határozatot, amelyben 30 napos tűzszünetet kihirdetését követelte. A fegyvernyugvás ugyanakkor nem vonatkozik az Iszlám Állam és az al-Kaida dzsihadistái elleni harcokra. 

A német kancellár és a francia államfő is felszólította Oroszországot, hogy gyakoroljon nyomást az ideiglenes béke mielőbbi elérése érdekében.

Macron elnök úr velem együtt azonnali hatállyal a harcok felfüggesztését követeljük Kelet-Gútában. Végre kell hajtani az ENSZ egyhangúlag elfogadott határozatát, és biztosítani kell a segélyszállítmányok eljutását az ostromlott térségbe 

- hangsúlyozta Angela Merkel.

Szakértők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a tűzszünet esetlegesnek tűnik, miután az Aszad-rezsim a radikálisok mellett terrorcsoportoknak tekint minden olyan lázadó szervezetet, amelyet a Nyugat támogat.

Szíriában 2011 márciusa óta polgárháború dúl. Az elmúlt hét évben becslések szerint 400 ezer ember vesztette életét.

Az ENSZ szerint a közel-keleti országban több mint 13,1 millió polgári személy szorul humanitárius segélyre.

 ECHO TV – A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ