Cropped landscape
Krónika
Kedden folytatódik a Vizoviczki-per
2018-02-2610:03
Vizoviczki László, debrecen, korrupció, költségvetési csalás
További tanúk meghallgatásával folytatódik kedden és szerdán Vizoviczki Lászlónak és 21 vádlott-társának a 2015 januárjában Debrecenben, zárt ajtók mögött megkezdett büntetőpere. A költségvetési csalás ügyét júliusban kezdik tárgyalni másodfokon.
Kedden és szerdán, tanúk meghallgatásával folytatódik az egykor az „éjszaka császáraként” elhíresült Vizoviczki László büntetőpere - ami hatósági emberek, köztük rendőrfőtisztek megvesztegetéséről szól – a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa előtt – tudta meg Fővárosi Törvényszék sajtóosztályától a Magyar Idők. A 22 vádlott többsége civil, de főrendőrtisztek, illetve egy-egy tűzoltó és pénzügyőr is van közöttük, ezért tárgyalja ügyüket a katonai tanács.

Az eljárás 2015 januárjában kezdődött, ám alig tucatnyian tettek eddig vallomást, miközben a katonai tanács 58 tárgyalást tartott. Csak az első, koronatanúnak számító egykori Vizoviczki-testőr vallomása 25 tárgyalási napon keresztül folyt, nyilatkozata mintegy 1100 oldalt tesz ki. Vizoviczki László csak külön engedéllyel utazhat a debreceni tárgyalásra, mivel lakhelyelhagyási tilalom alatt áll.

Mint ismert: a férfi 250 millió forint óvadék megfizetését követően házi őrizetbe került, ezt a bíróság tavaly decemberben megszüntette, majd lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben. A vád lényege, hogy a csaknem negyven budapesti, illetve debreceni szórakozóhely működtetésében érdekelt Vizoviczki László havi fizetést adott vezető beosztású rendőröknek azért, hogy klubjait ne zaklassa a rendőrség és más hatóság, és előre tudjon az ellene, illetve az éjszakai életben dolgozó vetélytársai ellen folyó eljárásokról.

A vád szerint Vizoviczki László 2005 óta korrumpálhatott vezető beosztású rendőrtiszteket. A nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján 2012 február­jában kezdődött, majd május 31-én őrizetbe vették Vizoviczkit, a testőrét, Varga Istvánt – az ügyben ő a koronatanú –, valamint Hopka Lajost, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetőjét és Kalmár Tamást, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjét. Június elején kattant a bilincs Gulyás Imrének, az NNI szervezett bűnözés elleni főosztálya egykori vezetőjének és Koblencz Attilának, a BRFK volt felderítő nyomozójának csuklóján. Később a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve a katasztrófavédelem egy-egy munkatársa is bekerült a gyanúsítottak, majd a vádlottak közé. A Központi Nyomozó Főügyészség Vizoviczki Lászlót és 21 társát bűnszervezetben, folytatólagosan és üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolja.

Költségvetési csalás miatt első fokon hét évet kapott tavaly áprilisban Vizoviczki László a Fővárosi Törvényszéken. Bár a vádhatóság azonnal bejelentette, hogy súlyosbításért fellebbez, ám annak benyújtását hónapokkal eltolta az, hogy a vádlottak egy része eltűnt. A fellebbezést végül idén januárban sikerült benyújtani a Fővárosi Ítélőtáblára, ahol már ki is tűzték a tárgyalási napokat. A PestiSrácok.hu értesülése szerint július 4-én kezdődik a másodfok, július 6-án, 11-én, 13-án, illetve szeptember 19-én és október 3-án pedig nyilvános ülést tartanak, így az utolsó határnapon akár jogerős ítéletet is hozhat a táblabíróság. A vádlottak nagy számára, valamint az ügy terjedelmére és az eredményes felkészülésre tekintettel a másodfokú perben Máziné dr. Szepesi Erzsébet vezetésével öt hivatásos bíróból álló tanács jár el.

Magyar Idők/PestiSrácok.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ