Cropped landscape
Külföld
Lemondásra szólította fel Szijjártó Péter az ENSZ emberi jogi főbiztosát
2018-02-2615:32
szijjártó, péter, ensz, zeid, raad, emberi, jog
Azonnali lemondásra szólította fel Szijjártó Péter az ENSZ emberi jogi főbiztosát, Zeid Raad al-Husszeint, mert idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolta meg Orbán Viktor kormányfőt Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 37. ülésén elmondott beszédében. 
Ez elfogadhatatlan egy nemzetközi szervezet tisztségviselőjétől, méltatlan és felháborító a vád, a főbiztosnak le kell mondania
- hangsúlyozta a magyar külgazdasági és külügyminiszter saját beszédében a 37. ülésen.
Az emberi jogi főbiztos beszédében egyebek közt így fogalmazott: "Ismét divat az elnyomás, a biztonság visszaszorult, az alapvető szabadságjogok háttérbe szorulnak a világ minden táján.
A szégyen is visszakozóban van. Európában idegenellenesek és fajgyűlölők egyre kevésbé leplezik és zavartatják magukat, mint például Orbán Viktor, aki a hónap elején azt mondta: "Nem akarjuk, hogy színünk másokéval keveredjen". Nem tudják, mi történik a kisebbségekkel olyan országokban, melyek vezetői etnikai, nemzeti, faji tisztaságra törekednek?" - tette fel a kérdést Zeid Raad al-Husszein.
Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon nyilatkozva megjegyezte, hogy a főbiztos nem először vádaskodott Magyarország ellen, nem először próbálta a legsötétebb diktatúrák tulajdonságait Magyarországra aggatni, nem az első alkalom volt, hogy Magyarország demokratikusan megválasztott kormányát vádolta meg méltatlan módon.
A kormánypárt országos választmánya elutasítja az ENSZ-tervezet azon megállapításait, amelyek szerint a migráció kedvező, támogatandó folyamat, a határvédelmi kerítéseket le kell bontani, és új migrációs útvonalakat kell létrehozni - mondta Puskás Imre. A testület azzal sem ért egyet a világszervezet tervezett dokumentumából, - folytatta Puskás Imre - hogy a kormányoknak anyagi segítséget kell nyújtaniuk a befogadott migránsoknak. A Fidesz választmánya egyetért a magyar emberek túlnyomó többségével, miszerint a migráció nem kedvező folyamat, azt meg kell és meg is lehet állítani, a határvédelmi létesítményeket nem kell lebontani, migránsútvonalak létrehozását pedig nem kell támogatni.
Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország álláspontja egyértelmű és világos: meg fogjuk védeni határainkat, és mindent meg fogunk tenni, hogy az ENSZ-ben a migrációról folyó vitában álláspontunkat a legvilágosabbá tegyük.
Az ENSZ február elején az egész világra kiterjedő migrációs egyezménytervezetet tett közzé, amely egyebek közt azt is tartalmazza, hogy az illegális határátlépés ne minősüljön bűncselekménynek. 
 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ