Cropped landscape
Belföld
Ma születik döntés Czeglédy ügyében
2018-02-2606:35
Czeglédy Csaba, mszp, költségvetési csalás, 2018-as választás
Ma emelkedhet jogerőre a 6,3 milliárdos költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba országgyűlési képviselő-jelöltsége. Ha ez megtörténik, köztörvényes ügyben kérik majd ki a szocialista politikus mentelmi jogát. 
Mint ismert, az előzetes letartóztatásban lévő szocialista politikust független jelöltként vette nyilvántartásba múlt pénteken Vas megye 1-es számú, szombathelyi székhelyű választókerületének választási bizottsága. 

A határozat ellen három napig lehet fellebbezni – ezt pénteken Tényi István tette meg a választás tisztaságának megóvása, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás érdekében. Tényi véleménye szerint bár az ártatlanság vélelme megilleti Czeglédyt, azonban egy képviselőjelöltnek feddhetetlennek kell lennie.

Amint jogerőssé válik Czeglédy Csaba nyilvántartásba vétele, a legfőbb ügyész indítványa alapján a Nemzeti Választási Bizottság dönt ebben az ügyben. Az NVB joggyakorlata egyértelmű: közvádas ügyeben nem szokták felfüggeszteni a képviselő mentelmi jogát - mondta Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A politikus kifejtette, ez a mentelmi jog nem ugyanaz a mentelmi jog, mint ami az országgyűlési képviselőket megilleti, mivel képviselő esetén a parlament dönt. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy magánvádas ügyekben nem függesztik fel a mentelmi jogot, köztörvényes ügyekben pedig minden esetben felfüggesztik. Viszont jelen esetben, amint jogerősen is képviselőjelölt lesz Czeglédy, az NVB fog dönteni ebben az ügyben - jelentette ki a Fidesz országgyűlési képviselője. 

Budai Gyula emlékeztetett arra, hogy Czeglédy Csabát már 2014-ben is megvédte a mentelmi jog, akkor az MSZP listáján szerepelt, de akkor nem függesztették fel, mert egy magánvádas ügyről volt szó. 
Úgy látom, hogy az MSZP próbálja levakarni magáról Czeglédy Csabát, de Czeglédy még mindig az MSZP tagja és függetlenként akar indulni. Hasonló esetben Hódmezővásárhelyen a polgármestert kizárták a pártból, de ez itt nem történt meg. Czeglédy a baloldal és Gyurcsány Ferenc strómanja, a milliárdok pedig, amit a nyomozóhatóság keres, az valószínűleg a DK és az MSZP kasszájában találhatók meg, ezért ragaszkodnak hozzá ennyire
 - jelentette ki Budai Gyula. 

A teljes beszélgetés:
A Magyar Idők felidézi, Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a szocialista politikus volt a vezetője annak a bűnszervezetnek, amely 2011 és 2017 között diákmunka közvetítésével foglalkozó céghálózatot alakított ki, ezzel pedig 6,294 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Magyar Idők/MTI/ECHO TV - A nemzet hangja 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ