Cropped landscape
Külföld
Magyar Levente: Az EU-nak kiegyensúlyozott politikát kell folytatnia
2018-02-2617:11
közel, kelet, eu, konfliktus, brüsszel, béke
Az Európai Uniónak kiegyensúlyozott politikát kell folytatnia a közel-keleti konfliktust illetően, és ezért mihamarabb össze kellene hívni az EU-Izrael társulási tanács következő ülését - jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az uniós külügyminiszterek brüsszeli ülésén. 
Magyar tájékoztatás szerint a résztvevők áttekintették a közel-keleti békefolyamat állását, majd ismertették véleményüket az izraeli-palesztin tárgyalások újraindításának esélyeiről. A találkozón Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője beszámolt a Száhel-övezet országai javára tartott előző heti donorkonferenciáról, amelyen Magyarország felajánlotta, hogy hatról 21-re emeli a Maliban működő uniós katonai kiképző misszióban szolgáló katonái számát.
Közleményében a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára leszögezte: ezen térség stabilitása kiemelt fontosságú, Mali hadseregének megerősítése fontos az illegális bevándorlás és a terrorizmus elleni küzdelemben.
A magyar kormány szilárd meggyőződése, hogy a migrációt az unió külső határainak védelmével kell megállítani
- hangsúlyozta.
Áttekintették emellett a moldovai reformok állását, és a napirend ezen pontjánál az államtitkár rámutatott, hogy Magyarország mindig is támogatta az Európai Unió szomszédságában található országokkal való legszorosabb együttműködést.
Az EU-nak bátorítania kell a moldovai reformok folytatását és támogatnia az országot. Az uniós elvárások kapcsán realisztikus megközelítésre van szükség
- írta Magyar Levente.
Végezetül közölte, az uniós külügyminiszterek határozottan elítélték a venezuelai kormányzat antidemokratikus lépéseit, és felszólították Caracast, hogy tegyenek meg mindent a demokratikus ellenzékkel való párbeszéd megkezdése, illetve a közelgő elnökválasztás szabad és jogszerű lebonyolítása érdekében. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ