Cover
Külföld
Az afrikai migráció a 21. század fontos kihívása lesz Európa számára is
2018-02-2716:59
migráció, Afrika, európa, népességrobbanás, klímaváltozás
A Migrációkutató Intézet legfrissebb elemzése szerint a klímaváltozás következtében is bekövetkező, tízmilliókat mozgásba hozó afrikai migráció a 21. század egyik fontos kihívása lesz Európa számára is. Az intézet elemzésének összefoglalójában, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez, azt írták: a kutatók többsége egyetért abban, hogy a klímaváltozás közvetve vagy közvetlenül konfliktusok sorát okozza az elkövetkező évtizedekben, emberek tízmillióit - sőt, szélsőséges esetben és nagyobb időtávlatban akár egymilliárd embert - kényszerítve lakóhelye elhagyására.
Megjegyezték: a jelenségről szóló eszmecsere jelentősen változott az elmúlt években. Az éghajlatváltozást - vagy legalábbis annak ember okozta voltát - tagadó nézetek lassan a perifériára szorultak, átadva a helyüket azoknak a megközelítéseknek, amelyek elsősorban a folyamat kockázataira hívják fel a figyelmet. Különösen igaz ez szerintük Afrika esetében; a kedvezőtlen forgatókönyvek nem csupán a kontinens, hanem Európa mindennapjaira is hatással vannak és lesznek. Kifejtették: Afrika földrajzi elhelyezkedése, társadalmi folyamatai - amelyek közül kiemelték a népességrobbanást -, valamint törékeny államai miatt különösen kiszolgáltatott az éghajlatváltozás jelenségének. 
A globális felmelegedés a következő évtizedekben is gyengíti majd a az egyes államok, társadalmak kohézióját, aláásva a stabilitást, és mélyítve olyan politikai, társadalmi, gazdasági konfliktusokat, amelyek emberek millióit kényszerítik lakhelyük elhagyására.
Ezek a folyamatok már jelenleg is érzékelhetők a földrészen - olvasható az elemzésben. Az összefoglaló szerint mivel a kontinens politikai, társadalmi és gazdasági rendszerei a demográfiai robbanás és a kihívásokhoz képest lassú államépítés miatt túlterheltek, és nincsenek érdemi tartalékaik, a kisebb anomáliák is azonnali és súlyos következményekkel járnak. Úgy folytatták: az éghajlatváltozás miatt is bekövetkező anomáliák kezelése még a kétségtelen eredmények - felelős afrikai elit megjelenése, számottevő gazdasági növekedés, a külső donorok növekvő figyelme - ellenére is csak részlegesen sikerülhet, a következményeket mérsékelni lehet, de teljesen elhárítani nem. Így a klímaváltozás következtében bekövetkező, tízmilliókat mozgásba hozó afrikai migráció a 21. század egyik fontos kihívása lesz nemcsak Afrika, de Európa számára is - tudatta a Migrációkutató Intézet.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ