Cover
Krónika
Az ítélőtábla enyhítette a Budaházy-ügyben elrendelt kényszerintézkedéseket
2018-02-2716:27
budaházy györgy, magyarok nyilai, terror
Enyhítette a terrorcselekménnyel vádolt Budaházy György és társai ügyben elrendelt kényszerintézkedéseket a Fővárosi Ítélőtábla kedden, az idő múlására hivatkozva. Az ítélőtábla végzése nem jogerős, ellene az ügyész fellebbezett. A 2016 nyarán a Fővárosi Törvényszéken kihirdetett elsőfokú ítélet szerint a Budaházy György által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni az akkori - szocialista-szabaddemokrata - kormány politikáját és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban.
Első fokon, nem jogerősen tizenhárom év fegyházra ítélték terrorcselekmény, testi sértés, kényszerítés miatt Budaházy Györgyöt, aki már több évet töltött előzetes letartóztatásban. Egyik társa 12 év fegyházbüntetést kapott, négyen 10 évet, egy vádlott pedig 9 évet. A 17 vádlott közül a 15, terrorcselekménnyel megvádoltat 5 és 13 év közötti letöltendő szabadságvesztéssel sújtották, azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsáthatók. Két, kisebb súlyú bűncselekmény miatt elítélt vádlott egy-egy év körüli felfüggesztett szabadságvesztést kapott. A vádlottak és védőik felmentésért, enyhítésért, az ügyész súlyosításért fellebbezett, a másodfokú eljárás február 13-án kezdődött a Fővárosi Ítélőtáblán. A keddi tárgyalási napon Budaházy György tett észrevételeket az elsőfokú ítéletre. A tárgyalási nap végén a bíróság tájékoztatta a vádlottakat, hogy a Budaházy Györggyel és hét társával  szemben elrendelt házi őrizetet megszünteti és velük szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendel el. 
A hét, lakhelyelhagyási tilalom alatt álló vádlottal szemben pedig megszünteti a kényszerintézkedést.
A vádlottakkal szembeni kényszerintézkedés elrendelésének alapja a nem jogerős ítéletben kiszabott szabadságvesztés tartalma miatti szökés-elrejtőzés veszélye volt, de az elsőfokú ítélet kiszabása óta újabb jelentős időmúlás következett be, ezért az ítélőtábla úgy döntött, enyhébb kényszerintézkedést alkalmaz. A végzése nem jogerős, az ügyész fellebbezett ellene, a vádlottak és védőik tudomásul vették. A per márciusban folytatódik, a tervek szerint Budaházy György tesz további észrevételeket az elsőfokú ítéletre, majd következnek a perbeszédek.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ