Cropped landscape
Külföld
Brüsszel megint Magyarországot támadta
2018-02-2707:39
Európai Unió, 7. cikkely, európai tanács, LIBE Bizottság, jogállamiság
Megint Magyarországot és megint a jogállamiságot támadták Brüsszelben. Kivétel nélkül megint elítélő nyilatkozatot tettek azok a külföldi képviselők, akik szerepelnek Soros György szövetségeseinek listáján. Március végén szavaz a LIBE Bizottság a magyar jogállamiságról. Szinte borítékolható, hogy Magyarország ellen a szavazati jog megvonásával fenyegető, 7. cikkely szerinti eljárást kérik majd.
Az unióhoz csatlakozás önkéntes volt, az nem volt kötelező – ezzel a felütéssel kezdte az Alkotmányügyi Bizottság spanyol jelentéstevője a vitát. Majd Cristian Preda román képviselő – mindenfajta konkrétum említése nélkül – arra hivatkozott, hogy korábban az Európai Bizottság már indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, ezért az Európai Parlament sem csukhatja be a szemét. Azt nem tette hozzá, hogy ezek az eljárások le sem zárultak és hogy a CEU-ügyről volt szó. 
Szükségünk van egy olyan mechanizmusra, amely megvédi az EU alapértékeit. És nem félek odáig elmenni, hogy minél hamarabb van erre szükség, hiszen újabb és újabb jogsértések történnek
- jelentette ki a román képviselő. 

A szociáldemokrata Sylvia-Yvonne Kaufmann arról beszélt, hogy forrásokat is el kellene vonni hazánktól, mert Magyarország nem támogatja a közös európai ügyészség megalakítását. 

Kazimierz Michał Ujazdowski vette védelmébe hazánkat. A lengyel konzervatív képviselő országát hozva példaként azt kifogásolta, hogy az európai értékeket szabadon értelmezi a bizottság. Gyanúsításról, nem tisztességes eljárásokról is beszélt. Véleménye szerint a jogállamisági követelményeket legfeljebb értelmezni lehet. 

Az Alkotmányügyi Bizottság 32 kiegészítést fűzött a jelentéshez – ez rendkívül soknak számít - és szinte kivétel nélkül elítélik Magyarországot. A jelentéstevő szerint könnyű lesz közös álláspontot kialakítani. 

Az Európai Parlament 7. cikkelye azt a célt szolgálja, hogy betartassa az Európai Unió alapértékeit. Az unió szerződésének 2. cikkelye tartalmazza azokat az alapértékeket, melyeket az unióban közösnek neveznek: szabadság, egyenlőség, alapvető emberi jogok, jogállamiság, demokrácia, kisebbségi jogok. A szabály értelmében, amennyiben ezek a jogok tartósan és súlyosan sérülnek, akkor lehet elindítani valamely tagállam ellen a 7. cikkelyt. Az eljárás során legvégső esetben az érintett ország szavazati jogát is megvonhatják az Európai Tanácsban. 
ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ