Cropped landscape
Külföld
Felgyújtották a KMKSZ központi irodáját Ungváron
2018-02-2708:10
Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, Ungvár, Barta József, molotov-koktél, merénylet
Ismeretlenek kedd hajnalban felgyújtották a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodáját Ungvár belvárosában, az épület jelentős részben kiégett.
Az elkövetők közép-európai idő szerint éjjel két óra tájban betörték a KMKSZ-székház járdára néző egyik ablakát, és robbanószerkezetet vagy gyújtópalackot dobtak az épület belsejébe. Az épület földszinti része jelentős részben kiégett, az emeleti helyiségekben nem keletkezett kár. A tűzoltókat a szomszédos irodaépület éjjeliőre értesítette, aki erős robbanásra lett figyelmes, majd az utcára kilépve meglátta a felcsapó lángokat. A rendőrség a délelőtti órákra ígér részletesebb tájékoztatást az incidensről. 

A mostani egy hónapon belül a második támadás a KMKSZ központi irodája ellen. Az előző, sikertelen gyújtogatási kísérlet február 4-én történt, annak elkövetésével az ukrán hatóságok két lengyel állampolgárt gyanúsítanak. 

Barta József, a KMKSZ alelnöke a sajtónak nyilatkozva elmondta, bízik benne, hogy a hatóságok felkutatják az elkövetőket és a felbujtókat. Hozzátette, szerinte ezúttal nem garázdaságról, hanem a kárpátaljai magyarok elleni provokációról van szó. Valakik mindenáron destabilizálni akarják a helyzetet Kárpátalján - mutatott rá az alelnök. 
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodája, amelyet ismeretlenek felgyújtottak Ungvár belvárosában. MTI Fotó: Nemes János
A Fidesz közleménye

Elég a kárpátaljai magyarság megfélemlítéséből, Ukrajna és Brüsszel hallgatásából! 
 
Elég a kárpátaljai magyarság megfélemlítéséből és elég abból, hogy ezt az ukrán vezetés és Brüsszel szó nélkül tűri.  Egy hónapon belül másodszor támadták meg magyarellenes szélsőségesek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) irodáját Ungvár belvárosában. Ez nyílt támadás a kárpátaljai magyarság ellen. Mindezért az az ukrán politika a felelős, amely a kisebbségek jogainak szűkítésével és az ukrán oktatási törvénnyel erre bátorítja a szélsőségeseket.  Felszólítjuk az Európai Parlament Állampolgári jogok, bel- és igazságügyi bizottságát (LIBE), hogy ítélje el a történteket, a brüsszeli Európai Bizottság pedig haladéktalanul lépjen fel az ukrán kormánynál a kárpátaljai magyarság védelmében. 
 
Hidvéghi Balázs kommunikációs igazgató 
Fidesz - Magyar Polgári Szövetség 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ