Cropped landscape
Belföld
Simicskó István: A magyar védelmi iparnak ismét vannak lehetőségei
2018-02-2714:10
Simicskó István, Magyar Honvédség, haderőfejlesztés, honvédelmi miniszter
A Magyar Honvédség haderőfejlesztési terve nyomán a magyar védelmi iparnak is számos lehetősége, feladata van - emelte ki a honvédelmi miniszter kedden Budapesten, egy szakmai konferencia megnyitóján.
Simicskó István felidézte: a XX. század különböző kényszerítő körülményei, a világháborúk felgyorsították a magyar hadiipart. A megszállás nyomán viszont gyakorlatilag a teljes hadiipart "leszerelték", többek között a fegyvereket, lőszereket elvitték. 

A magyar hadiipar azóta többször próbálkozott talpra állni, s most is létezik - jegyezte meg, kiemelve: a kormány arra törekszik, hogy a magyar védelmiipar ismét lehetőségekhez jusson. 

A miniszter kiemelte, hogy a Magyar Honvédség növekedési pályára állt, a kormány döntött a védelmi költségvetés növeléséről. 2024-re a honvédelmi kiadások elérik majd a 2 százalékos GDP-arányt. 

Simicskó István szerint a magyar védelmiiparban dolgozni megtiszteltetést és lehetőséget is jelent. Céljuk, hogy a Magyar Honvédséget  ütőképes, jól felszerelt haderővé fejlesszék, amely a modern kor kihívásaival szemben is minden időben képes megvédeni állampolgárait. Ezért arra törekszenek, hogy a magyar védelmiipart ismét talpra állítsák. 

Elmondta: a Zrínyi 2026 elnevezésű honvédelmi és haderőfejlesztési terv is tartalmazza, csökkenteni kell az ország függőségét, szükség van többek között fegyver-, lőszer- és lőporgyártásra. E tekintetben is egy új korszak, a fejlődés időszaka kezdődött el a Magyar Honvédségben - emelte ki a miniszter. 

Simicskó István kiemelte: Magyarország a legbiztonságosabb országok közé tartozik. Ennek a biztonságnak a megőrzése, erősítése "közös ügyünk". Ebben feladata van a katonáknak, a védelmiipar szereplőinek, s az állampolgároknak is. 

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban - a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. és a Magyar Védelmiipari Szövetség által szervezett rendezvényen - a szakmai előadások mellett bemutatták "A Magyar Hadiipar Története - A kezdetektől napjainkig 1880-2015 című könyvet is.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ