Cropped landscape
Külföld
Szili Katalin: Kárpátalja nem lehet ütközőzóna
2018-02-2720:13
Szili Katalin, Ukrajna, kárpátalja, Ungvár
Az ukrán hatóságoknak az a feladatuk, hogy az ungvárihoz hasonló eseteket megelőzzék. Nemzetközi szinten pedig elvárható, hogy társult ország révén Brüsszel ebben a témában megszólaljon - jelentette ki Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott a Napi aktuális című műsorunkban.
Októberben már volt egy fenyegetés, február 4-én volt egy kísérlet, most pedig nyilvánvalóan egy magyar szervezet elleni támadás történt, ami elképzelhető, hogy a magyar nemzetiség megfélemlítését szolgálja - mondta Szili Katalin.
"Az ukrán hivatalok szólaljanak fel és határolódjanak el ettől, másrészt tegyenek meg minden lépést az atrocitások megelőzése érdekében. Brüsszel pedig tegyen egy hathatós intézkedést Ukrajna irányába. Kárpátalja nem lehet ütközőzóna, az ott élő magyarságnak egyébként is nagy súlyt jelent az Ukrajna keleti részein lévő konfliktusok elviselése. A magyarok biztonságáért mindent meg kell tenni" - jelentette ki a miniszterelnöki megbízott.

Szili Katalin felidézte: szeptember óta az EU társult tagállama Ukrajna, így elvárható, hogy szomszédunk megoldja a keleti részén a problémáit. "Reméljük, hogy nemcsak az európai módon történő jogalkotás, hanem a szabályok végrehajtása is elkezdődik az országban" - utalt az oktatási törvényre.

Az ECHO TV információi szerint időzített bomba robbanhatott éjjel a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség székházánál, ezzel kapcsolatban legfrissebb cikkünk ITT olvasható.

"A nemzetpolitika nem pártpolitika kérdése"

Szili Katalin komoly kritikákat kapott különböző ellenzéki sajtókban amiatt, mert felszólal a Fidesz kampányeseményein. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a nemzetpolitika nem pártpolitika kérdése, "hanem egyszerűen kell, hogy legyen ebben a nemzetben olyan összetartó erő, ami alapkérdéseket nem kérdőjelez meg. Ilyen a nemzetpolitika, ha ezért ütnek azt szívesen vállalom. Azt tartom sajnálatosnak, hogy vannak olyan baloldali erők, amelyek egyszerűen a keresztényi értékeket és a nemzetet nem tartják értékesnek" - mondta Szili Katalin.
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ