Cropped landscape
Belföld
Egyre zavarosabb, mit is akar az ellenzék
2018-02-2807:06
jobbik, LMP, párbeszéd, dk, összefogás, szél bernadett, gyurcsány ferenc, Karácsony Gergely, molnár gyula
A jelöltek alkalmasságán túl, a két párt támogatottságát is figyelembe véve tárgyalna az MSZP a koor­dinált indulásról az LMP-vel. A szocialisták szerint minimum 15-20 helyen, elsősorban Budapesten és a megyeszékhelyeken kellene megállapodni a visszalépésekről – értesült a Magyar Idők. Szél Bernadett szerint nem tesz jót a pártok közötti bizalomépítésnek az, hogy közvetlenül a tárgyalásokat követően kiszivárogtak az LMP-MSZP együttműködés részletei. A zöldpárt miniszterelnök-jelöltje ezért, csalódott az ellenzéki pártokban. A szocialisták és Gyurcsány Ferenc pártja még nem egyeztek meg abban, hogy mely választókörzeteket adják át az LMP-nek.
A hivatalos hurráoptimista kommunikációhoz képest az MSZP-ben a helyén kezelik a hódmezővásárhelyi választás eredményét, ami egyébként a szocialistákat is meglepte – értesült a Magyar Idők. A pártban természetesen örömmel vették a teljes ellenzék által támogatott, függetlenként induló Márki-Zay Péter győzelmét, akit ugyanakkor a jobboldal jelöltjeként tartanak számon. A lapnak nyilatkozó elnökségi források elismerték, Hódmezővásárhely alapvetően jobboldali város, ahol 2014-ben a baloldal jelöltje alig 20 százalékos eredményt ért el, így a legoptimálisabb esetben is legfeljebb ennyivel járulhattak hozzá Márki-Zay 57 százalékos győzelméhez. A lap információi szerint az MSZP-n belül régóta várták, hogy elkezdődjön az egyeztetés az LMP-vel és a Jobbikkal a koordinált indulásról. Erre akár már a héten, de legkésőbb a jövő héten sor kerülhet. 

Az ECHO TV-nek nyilatkozó Molnár Gyula azonban nem egészen így látja. Azt mondta, ők csak kétoldalú tárgyalásra nyitottak. 
Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje a szocialisták elnökével hasonló álláspontot képvisel, és nem kérnek a Jobbikból. 
Közben a Momentum Mozgalom bejelentette, hogy bár komoly fenntartásaik vannak a Jobbikkal szemben, ők egy-egy körzetben visszalépnének Vona Gáborék javára. 

Sok lemondással járhat LMP-nek az szocialistákkal való szövetség

A Magyar Idők értesülése szerint a szocialisták úgy látják: elsősorban Budapesten és a megyeszékhelyeken, minimum 15-20 helyen kellene megállapodni az LMP-vel a kölcsönös visszalépésekről, aminek arányát a jelöltek alkalmasságán túl a két párt támogatottsága határozná meg. Ez alapján az LMP-nek majdnem kétszer annyi jelöltjét kellene visszaléptetnie, mint az MSZP-nek. Utóbbi azt is szeretné, ha az LMP is beállna Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltsége mögé. 

Eközben csalódott Szél Bernadett az általa szövetségre hívott MSZP-ben és a Jobbikban. Az LMP miniszterelnök-jelöltje ugyanis egyeztetésre hívta az ellenzéki pártokat, a tárgyalás részletei azonban rögtön kiszivárogtak. 
Be kell fejezni a médián keresztüli üzengetést, a hódmezővásárhelyi győzelem után meg kell ragadni a pillanatot
– fogalmazott az ATV-ben az LMP miniszterelnök-jelöltje. 

Szél Bernadett nem közösködik Gyurcsányékkal 

Az LMP közölte, a DK -val továbbra sem akar egyeztetéseket folytatni, hiszen Gyurcsányék az MSZP-vel vannak szövetségben, első körben nekik kell egyeztetniük. Gréczy Zsolt a DK szóvivője az LMP elhatárolódására a következőt mondta: 

Az LMP ajtaján nem csak a DK és a szocialisták kopogtatnak

Az ökopárt és a Jobbik között ugyanis már hetekkel ezelőtt megkezdődtek az egyeztetések, sőt sajtóhírek szerint hamarosan hivatalosan is megszületik a Jobbik-LMP paktum, ezzel pedig a baloldali összefogáshoz Szél Bernadették jóvoltából az egykori radikális párt is csatlakozhat. 
Emlékezetes, hogy Schlecht Csaba, a Magyar Nemzet főszerkesztője és Faragó Csaba, Simicska Lajos legfőbb bizalmasa legnagyobb titokban találkozott Hadházy Ákossal, az LMP képviselőjével és Vona Gáborral, a Jobbik elnökével. Az előzményekről ITT és ITT olvashat. 

A DK és a Jobbik esete

A leglátványosabb pálfordulás Gyurcsány Ferenc mutatta be - írta a Magyar Idők. Az általa korábban nácinak nevezett Jobbikkal való együttműködésről a DK elnöke most már úgy fogalmazott, ha a többi ellenzéki párt megállapodik Vona Gáborékkal, akkor „gondolkodni kell”. 
Ez egy végtelenül nehéz, bonyolult erkölcsi-politikai dilemma, amit lehet, hogy újra kell gondolni a hódmezővásárhelyi választás után
– vélekedett Gyurcsány.
 
 ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó/Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ