Cropped landscape
Belföld
Kazahsztáni külügyminiszter: Közép-Ázsia példát vehet a V4-ekről
2018-02-2806:01
Kairat Abdrahmadov, Kazahsztán, ázsia, V4, gazdaság, Európai Unió
Visegrádi barátaink nemcsak tapasztalataikat hajlandók megosztani, de hidakat is akarnak építeni a két központ, Európa és Ázsia között - mondta a Magyar Időknek Kairat Abdrahmadov, Kazahsztán külügyminisztere, aki Budapesten a visegrádi négyek és a hozzá hasonló közép-ázsiai, öttagú kezdeményezés találkozóján vesz részt.
A külügyminiszter a napilap szerdai számában megjelent interjúban elmondta, számukra Magyarország mindig fontos stratégiai partner, barát és szövetséges volt, és ma is az. Szólt arról, hogy a visegrádi négyek létrejötte és a közép-ázsiai országok függetlensége azonos évre datálódik - a napokban töltötte be a 27. évét. Az elmúlt évek alatt a V4 nemcsak azt bizonyította, hogy négy közép-európai állam képes együttműködni és segíteni egymást az EU-hoz történő csatlakozás egyszerűnek nem mondható folyamatában, de lehetővé tette a testvéri népek intellektuális és kulturális egységének megőrzését és megerősítését. 

Ma e sikeres együttműködés dinamikája koncentrikus körökben növekszik - regionális Visegrád, európai Visegrád, globális Visegrád. Ezt szemléletesen tükrözi a magyar elnökség programja. Egyre több kérdést vizsgálnak a négyek, a közlekedéstől és infrastruktúrától a digitalizációig, a médiától és polgári társadalomtól a sportig és egészségügyig, a rendkívüli helyzetek és klimatikus kérdések kezelésétől a terrorizmus elleni harcig és a honvédelemig. Közép-Ázsia országait legalább ennyire mély és szoros történelmi, gazdasági és kulturális kapcsolatok fűzik össze. De a régión belüli, tehát az egymás, illetve a régiók közötti együttműködés potenciális lehetőségeit teljes mértékben még nem használják ki. Ezért a visegrádi csoport működésének tapasztalatait az egyre növekvő közép-ázsiai együttműködés számára igen hasznosnak vélik. "Azt gondolom, hogy a visegrádi együttműködés számos működési alapelvét átvehetnénk.
 
Mindenekelőtt a kölcsönös bizalomra, a közös hagyományok, értékek és érdekek hangsúlyozására, a nemzeti és regionális sokféleség, a kultúra és a hagyományok iránti tiszteletre gondolok" - fogalmazott. A visegrádi négyek előnyei elégségesek ahhoz, hogy a példa megihlessen minket Közép-Ázsiában. Annál is inkább, mert visegrádi barátaink nemcsak tapasztalataikat hajlandók megosztani, de hidakat is akarnak építeni a két központ, Európa és Ázsia között - mondta. Közölte, az Európai Unió a bolygó legfejlettebb integrációs uniója. Nagy-Britannia formálisan kiléphet az EU-ból, de elkerülhetetlenül továbbra is szorosan együtt fog működni. Az EU összetétele változhat ilyen vagy olyan irányban, de az uniónak jövője és fontos szerepe van, amelyet a világgazdaságban és a politikában továbbra is be fog tölteni. Az Európai Unió Kazahsztán egyik legfontosabb politikai és gazdasági partnere - hangsúlyozta.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ