Cropped landscape
Krónika
Jakubinyi Róbert kétszer is bíróság elé áll
2018-03-0707:25
Jakubinyi Róbert, Pintér Sándor, Kadlót Erzsébet, Egymásért Egy-Másért Alapítvány, Tanyi György
Tanyi György védője, Kadlót Erzsébet folytatja ma tanúvallomását a belügyminiszter lejáratási kísérlete miatt Jakubinyi Róbert ellen indult perben. A szocialisták titkosszolgálati alapítványi botrányának kulcsszereplője ellen pénteken adócsalásért kezdődő per első napját zárttá nyilvánították, mivel a tárgyaláson a titkosszolgálati vezetők megvesztegetése is napirendre kerül - írta a Magyar Idők
A Budai Központi Kerületi Bíróságon ma folytatódik Kadlót Erzsébetnek, Tanyi György védőjének tanúkénti meghallgatása abban a büntetőperben, amely Jakubinyi Róbert ellen hatósági eljárásban elkövetett vesztegetés vádjával tavaly november 30-án kezdődött. 

A Gyurcsány-kormány által felügyelt polgári elhárítás egyik legismertebb botrányának, az Egymásért Egy-Másért Alapítvány ügyének kulcsfigurája a vád szerint arra próbálta rábírni az éjszakai életben ismert Tanyi védőjét, hogy az ügyvéd vegye rá védencét: szökjön meg és Pintér Sándorral kapcsolatos dokumentumokat vigyen ki külföldre azért, hogy azok segítségével az ottani sajtóban lejárassa a belügyminisztert. 

A per első napján Jakubinyi vallomást tett és minden vádpontot tagadott, ám azt elismerte, hogy ha Tanyinak lett volna Pintér Sándorról elmarasztaló információja, arra vevők lettek volna. Azt nem fejtette ki, hogy pontosan kik lettek volna a vevők, de az közismert, hogy Jakubinyinek jó titkosszolgálati és – baloldali – politikai kapcsolatai voltak és vélhetően vannak is. 

Jakubinyi a perben egyébként kitért arra is, hogy az egykori Nemzetbiztonsági Hivatallal (NBH) 1987-től, a polgári elhárítás akkori főigazgatójával, Galambos Lajossal 2004-től „dolgozott együtt” szóbeli megbízás alapján. 

Jakubinyit Kaposvárott tavaly október 18-án nem jogerősen négy évre ítélték Galambos Lajos 150 milliós és Gyarmati György, az NBH volt osztályvezetője 100 milliós megvesztegetéséért. A volt főigazgatót öt-, Gyarmatit pedig hároméves szabadságvesztéssel sújtották, valamint 150 millió, illetve 100 millió forint vagyonelkobzásra ítélték őket. 
 
A Magyar Idők információi szerint, Jakubinyi másik, a Fővárosi Törvényszéken pénteken kezdődő perében a titkosszolgálati vezetők megvesztegetéséről, illetve arról is szó lesz, hogy a vádbeli alapítványi csempészést a vádlott az NBH jogászainak jóváhagyásával követte el. Minősített információk is elhangozhatnak, ezért az első tárgyalási nap zárt ajtók mögött zajlik majd. 

A vád szerint az Egymásért alapítvány égisze alatt Jakubinyi társaival együtt 2005. augusztus­ és 2007. február között 59 esetben a belföldi forgalomba bocsátott ázsiai importáruk után nem fizette meg a közterheket, több mint egymilliárd forinttal csökkentve az adóbevételeket. Jakubinyit emellett azzal is vádolják, hogy az ő utasítására az alapítvány házipénztárából csaknem egymilliárd forintot vettek ki, ami hozzá került, ám az összeget nem az alapítvány, hanem a saját céljaira fordította. Az alapítványhoz kapcsolódó bűncselekmények miatt Jakubinyi társát, Földesi-Szabó Lászlót évekkel korábban hatéves börtönbüntetéssel sújtották, amit le is töltött. Jakubinyi akkor megszökött az igazságszolgáltatás elől, ám Thaiföldről egy üzleti ajánlattal Bécsbe csalták, ahol az osztrák rendőrök elfogták, majd átadták a magyar hatóságoknak. 

Magyar Idők 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ