Cropped landscape
Belföld
Szijjártó Péter: Ahogy 170 éve, úgy ma is a magyarok jövőjéről csak a magyarok dönthetnek
2018-03-1415:38
szijjártó péter, március 15., Török Birodalom, Habsburg Birodalom, megszállás
Ahogy 170 éve, úgy ma is a magyarok jövőjéről csak a magyarok dönthetnek - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szerdán egykori iskolájában, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban tartott március 15-i ünnepségen. 
Szijjártó Péter ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy ma "elképesztő" külső nyomás nehezedik Magyarországra, "megjelentek a modernkori gyarmatosítók", akik el akarják mondani, hogy mi kivel éljünk együtt. 

Újra sorsdöntő időket élünk, amikor eldől, hogy Magyarország magyar ország marad-e és a mi országunk marad-e - tette hozzá. 170 éve ebben a kérdésben csak magunkra számíthattunk, és ebben a jelenkori küzdelemben is kizárólag magunkra számíthatunk. Bátornak kell lennünk, s meg kell őrizni hazánkat olyannak, amilyennek mi szeretnénk - mondta. 
Magyarnak lenni büszkeség, főként azokra az eredményekre, amelyeket a magyarság az elmúlt évszázadokban elért. Büszkének kell lennünk, hogy egy több mint ezer éves magyar keresztény kultúrát és örökséget őrzünk a szívünkben, főleg azért, mert a kereszténység a legüldözöttebb vallássá vált - mondta a miniszter. Hozzáfűzte, hogy amikor minden külső hatás arra irányul, hogy a multikulturalitás az érték, akkor „nekünk erősnek, hangosnak és büszkének kell lennünk hagyományainkra“, arra hogy mi mindig fenn tudtunk maradni. Mindennél büszkébbnek kell lennünk ugyanakkor a szabadságunkra, mert a történelem megtanította, hogy a mi szabadságunkat az elnyomó hatalmak mindig el akarták venni. Bár időről-időre ez sikerült, de hosszútávon nem, ezért is ez a legfontosabb nemzeti érték.

„Nem hagyjuk, hogy mások mondják meg, hogy mi mit szeressünk“ - hangoztatta. Mi „soha nem "kispályáztunk“, a Török Birodalom, a Habsburgok, vagy a szovjet elnyomás ellen is mi mindig a legerősebbekkel, a leghatalmasabbakkal szálltunk szembe. Ők el akarták venni a szuverenitásunkat, a szabadságunkat. 1848-ban a szabadság eszméje felülkerekedett, az emberek új irányt jelöltek ki, s azután már semmi nem lehetett olyan, mint előtte. A forradalmárok a mi jelenüket is építették 1848-ban s „a magyar fiatalok megfordították a történelem menetét“. 
Ezért is fontosak azok a pillanatok, amikor meg lehet állni és vissza lehet tekinteni a történelmi eseményekre, hogy azok milyen útravalóval vérteznek fel minket - mondta a miniszter, hozzáfűzve, hogy mi akkor is és most is a szabadság népe vagyunk, Magyarország akkor is és most is ugyanolyan szabadságharcos nemzet, mint 170 éve. Az ünnepség végén Szijjártó Péter a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adta át Bárdos Oresztész és Csóka Gáspár bencés szerzeteseknek.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ