Cover
Belföld
A forradalom hőseire emlékezett a CÖF-CÖKA a Gazeta Polska klubjaival
2018-03-1513:30
1848, március 15, cöf, gazeta polska
A 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékezett a Civil Összefogás Fórum (CÖF) - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) a lengyel Gazeta Polska civil klubjaival csütörtökön Budapesten, a Bem József téren.
Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumi elnöke azt mondta: 1848-49-ben és 1956-ban a két nép vállvetve küzdött a szabadságért, majd 1989-90-ben egymást segítve "söpörték ki a szovjet gyarmatosítókat". Most mindkét népnek a brüsszeli bürokrácia és az ultraliberális ideológia ellen kell megvédenie magát - tette hozzá. A kérdés 1848 óta nem változott: "rabok legyünk vagy szabadok" - mondta Csizmadia László.
 A továbbiakban arról szólt, hogy elutasítják a migránsok kvóta szerinti betelepítését, és megvédik kétezer éves keresztény civilizációt és kultúrát. Meg akarjuk védeni asszonyainkat, gyermekeinket, unokáinkat, "ha kell, tűzzel-vassal" - fogalmazott Csizmadia László.
Kitért arra, a magyar nép és parlamentje támogatta, hogy Orbán Viktor kormányfő vétózza meg a Lengyelország ellen készülő uniós eljárást, erre a tömeg lengyelül "köszönöm" kiáltással válaszolt. Az ünnepségen felolvasták a lengyel miniszterelnök levelét, amelyben Mateusz Morawiecki köszöntötte a megemlékezés lengyel és magyar résztvevőit. 

A lengyel kormányfő a levélben arról írt, hogy a két ország közötti jó viszony a közös történelmen és a politikai kapcsolatokon túl az olyan civil kapcsolatoknak is köszönhető, mint amilyet a CÖF-CÖKA és a Gazeta Polska klubok aktivistái ápolnak egymással. Kitért arra, Bem József emléke azokat a történelmi pillanatokat idézi föl, amelyek 1848-49-ben és 1956-ban is erősítették a két nép barátságát, és egymás iránti tiszteletünk egyre erősödik. "Isten, áldd meg Lengyelországot, Isten, áldd meg Magyarországot!" - fejezte be levelét a lengyel miniszterelnök.
 Tomasz Sakiewicz, a Gazeta Polska főszerkesztője azt hangsúlyozta, a mai Európának a szabad nemzetek Európájává kell válnia. Közölte, Magyarország szuverén államként megerősítette az Európai Unióban elfoglalt pozícióját, és immár két éve Lengyelország is követte ezen az úton. Mindennek nyomán pedig a visegrádi együttműködést is sikerült helyreállítani - fűzte hozzá.
 Úgy fogalmazott, ma elmondhatjuk az "európai diktátoroknak": ha közös Európát akarnak látni, jöjjenek Budapestre, és nézzék meg, hogy csinálják ezt a lengyelek és a magyarok. A főszerkesztő az ünnepség résztvevőit meghívta a lengyel függetlenség 100. évfordulója alkalmából tartandó idei ünnepségekre, majd "Éljen a független Lengyelország, éljen a független Magyarország, éljen a független nemzetek Európája!" felkiáltással zárta a beszédét. A megemlékezés végén a résztvevők megkoszorúzták Bem József szobrát.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ