Cover
Belföld
Felfüggesztették Kőrös Gusztáv mentelmi jogát
2018-03-1507:03
mentelmi jog, kőrös gusztáv, dk, gyurcsány ferenc
Megszüntette az ügyészség Gyurcsány Ferenc korábbi párttársának, Kőrös Gusztávnak az előzetes letartóztatását, mivel a férfi szerdán hivatalosan is képviselőjelölt lett, így mentelmi jogot szerzett. A befolyással üzérkedéssel gyanúsított Kőrössel szemben az ellene indított büntetőeljárást is fel kellett függeszteni, igaz, csak néhány órára, mert a választási bizottság már szerda késő délután megvonta az ex-DK-s mentelmi jogát - írja a PestiSrácok.
Szerda délután négy órakor megszüntette Kőrös Gusztáv előzetes letartóztatását a Somogy Megyei Főügyészség – olvasható az ügyészség honlapján. A Demokratikus Koalíció korábbi tagja a Minden Szegényért Párt színeiben indul a választásokon, mentelmi jogot szerzett, így nem csak az ellene indított büntetőeljárást kellett felfüggeszteni, hanem a börtönből is ki kell engedni a férfit. Kőröst és tíz társát hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett befolyással üzérkedéssel és más bűncselekményekkel gyanúsítják. Mivel Gyurcsány egykori párttársával szemben fennáll a szökés és elrejtőzés, a bűnismétlés, illetve a büntetőeljárás meghiúsításának veszélye, a Somogy megyei ügyészek Kőrös Gusztáv mentelmi jogának felfüggesztésére tettek előterjesztést Polt Péter legfőbb ügyésznél, aki a választási bizottsághoz fordult, amely fel is függesztette a képviselőjelölt mentelmi jogát. 
Gyurcsány Ferenc egykori párttársát és négy másik személyt különösen nagy kárt okozó csalás gyanújával tavaly október 6-án este vették őrizetbe, majd a Kaposvári Járásbíróság elrendelte az előzetes letartóztatásukat.
A történet előzménye, hogy még 2017 tavaszán a hatóságok olyan adatok birtokába jutottak, hogy egy ekkor még beazonosítatlan férfi és társai csalást követett el Debrecenben: több tízmillió forintot vettek át az ügy egyik sértettjétől feltehetően fiktív üzleti tevékenység lebonyolításához. Az átvert sértett erről úgy nyilatkozott, hogy a pénz átadásakor a csaló egy fekete színű, feltehetően páncélozott Mercedes gépkocsival érkezett, két személy kíséretében. Ők fekete nadrágot, bakancsot, barett sapkát, és TEK-es feliratú pólót viseltek, sőt oldalukon még maroklőfegyver is volt. A csaló férfi neki azt mondta, hogy politikai kapcsolatai is vannak, és a kormány ezért biztosít neki ilyen fokú védelmet.

Kőrös Gusztáv ügye kísértetiesen hasonlít az MSZP újabb botrányára, a Czeglédy Csaba-ügyre, amelynek főszereplője, a hatmilliárd forintos csalással és egyéb bűncselekményekkel gyanúsított ügyvéd-politikus ugyancsak a mentelmi jog megszerzésével kerülhetett ki az előzetes letartóztatásból március elején, igaz, a szocialista politikus egy nap után visszakerült a börtönbe.

PestiSrácok
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ