Cropped landscape
Belföld
Simicskó István: Több programmal ünneplik a 170 éves honvédséget
2018-03-1508:40
Simicskó István, honvédség, 1848
Több ünnepséget terveznek ebben az évben a honvédség fennállásának 170. évfordulója alkalmából - közölte a honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli, március 15-ei műsorában.
Simicskó István felidézte: a Magyar Honvédség szabadságharcban jött létre, "harcban edződött". Akkor néhány hónap alatt kellett felépíteni egy ütőképes haderőt. 1848 decemberére már 110 ezer katonából állt a haderő, amely többször győzött is - emelte ki a miniszter, aki szerint ehhez a katonák "hatalmas, emberfeletti" hazaszeretete és szabadságvágya is kellett. 
A miniszter megjegyezte: napjainkban azt látni, hogy külső szándékokat, akaratokat akarnak rákényszeríteni egyes országokra. Ezért most is nap mint nap dolgozni kell a biztonságért. A katonák folyamatosan kiképzéseken vesznek részt, és a honvédséget folyamatosan fejleszteni kell.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a hadviselés módszerei megváltoztak, már nincs hadüzenet, azt sem mindig tudni, ki áll a támadások hátterében. A katonaságnak minden ilyen veszélytől is meg kell óvnia a magyar embereket, ehhez új technikákra, technológiákra is szükség van. Ezzel kapcsolatban Simicskó István példaként említette, hogy már létrehoztak egy kutatóintézetet, és kibervédelmi parancsnokságot is felállítanak. Simicskó István a Kossuth rádió 180 perc című műsorában hangsúlyozta: a történelem arra tanít, hogy ha egy országnak nincs "védelmi képessége" mindig valamilyen idegen elnyomás lesz a sorsa. Ezért a biztonságra mindig áldozni kell. Most a költségvetési források is megvannak ahhoz, hogy egy modern eszközökkel felszerelt, ütőképes haderő legyen a honvédség. Ezt szolgálja a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program is, melynek megvalósítását már meg is kezdték - fejtette ki a miniszter.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ