Cropped landscape
Belföld
Orbán Viktor: Európa megtelt, a határokat meg kell védeni + VIDEÓ
2018-03-2015:59
orbán viktor, Manfred Weber, illegális migráció, CSU, Európai Néppárt
Európa megtelt, amiből az következik, hogy a kontinens határait meg kell védeni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban újságírók előtt, miután tárgyalt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetőjével.
A magyar kormány ezért európai szinten csak egy olyan új migránsszabályozáshoz tud hozzájárulni, amely garantálja a határok védelmét - közölte nyilatkozatában a kormányfő, hozzátéve, hogy Magyarország ennek jegyében nyújtotta be javaslatait a tervezett új európai bevándorlásszabályozáshoz, amely 
ma inkább elosztásközpontú.
Nem a migránsok elosztásával kell foglalkoznunk, kötelező kvóta szóba sem jöhet, hanem nekünk azzal kell foglalkoznunk, hogy ne tudjanak bejutni Magyarország és az Európai Unió területére illegális migránsok
- jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint Európában egyre több támogatót tudhat magáénak ez az álláspont. 
    
Azzal kapcsolatban, hogy Manfred Weber a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) egyik vezető politikusa, a miniszterelnök kifejtette: Németországban nemrég alakult új kormány, és 
nekünk is fontos, hogy a németekkel és azon belül pedig a bajorokkal kitüntetetten jó kapcsolatunk legyen.
Sosem titkoltuk el, hogy a bajorokat mi példaképnek is tekintjük, mi is szeretnénk egy olyan erős és gazdag országot, mint amilyen Bajorország. Ez látszólag most még messze van, de ezt a célt mi nem adtuk fel
- mondta a kormányfő, nyitottnak, barátinak nevezve a magyar-bajor viszonyt. 
    
Gratulált Manfred Webernek, hogy a CSU elnöke, a bajor miniszterelnöki munkásságát a napokban befejező Horst Seehofer belügyminiszter lett a német szövetségi kormányban. 
Ez reményekre jogosít bennünket, a bajorok mindig (...) fair népként éltek a magyaroknak az emlékezetében
- jelezte, majd hozzátette: arra számít, hogy Horst Seehofer a német kormányban mindig meg fogja adni azt a tiszteletet és elismerést Magyarországnak, amit megérdemel. Azt mondta, 
ennek a jeleit már látjuk is, ezért a bajor-magyar kapcsolatok most a német-magyar kapcsolatok javulásához is sokat hozzátehetnek majd.
A keddi tárgyaláson szó volt továbbá a 2019-ben esedékes európai parlamenti (EP-) választásról, amellyel kapcsolatban Orbán Viktor közölte: az EP-választáson a Fidesz az Európai Néppárt csapatával indul együtt.

 "Mi az Európai Néppárthoz tartozunk, büszkék vagyunk erre, és úgy tekintünk magunkra, mint egy erős pártjára az Európai Néppártnak". Igaz, hogy a Fidesz a pártcsaládnak nem a fősodrához tartozik, hanem inkább a jobboldalához, "mi vagyunk az Európai Néppárt CSU-ja, tehát mi vagyunk a hagyományos kereszténydemokrata értékeket képviselő csoport egyik meghatározó pártja a néppárton belül"
 - jegyezte meg a miniszterelnök, a Fidesz elnöke, aki szerint a néppárt egy nagy tábor, "ott helye van a magunkfajta, tradicionális kereszténydemokrata pártoknak is". 
A 2019-es európai parlamenti választást szeretnénk megnyerni, és továbbra is szeretnénk viselni a felelősséget Európa jövőjének alakításáért
 - mondta Orbán Viktor. 

Manfred Weber: Az EU-nak nem bírálni, hanem támogatni kell a határokat védő politikusokat 

Az Európai Uniónak nem bírálnia, hanem támogatnia kell azokat a politikusokat, akik készek megvédeni határainkat az illegális migrációtól - mondta kedden az Országházban Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője újságíróknak, miután tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. 


Weber szavai szerint még akkor is a határvédő politikusok támogatása az EU feladata, nem pedig kritizálása, ha kerítést kellett építeni a határ védelmében, ahogy azt Orbán Viktor magyar miniszterelnök tette. 
Megjegyezte, hogy kerítést emeltek a bolgár-török határon is.  

Az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője hozzátette, hogy törvényi megoldást kell találni a migrációs problémára európai szinten a következő hónapok tárgyalásain. 
    
Weber méltatta a magyar kormány gazdasági eredményeit emlékeztetve arra, hogy tíz éve nehéz helyzetben volt a magyar gazdaság, most azonban egészséges, 4 százalékos a gazdasági növekedés, a munkanélküliségi ráta 12-ről 4 százalékra csökkent. 
Bárcsak más európai országok is ilyen gazdasági sikerrel büszkélkedhetnének!
- tette hozzá Manfred Weber. Az EP-frakcióvezető megjegyezte, hogy Orbán Viktorral szót ejtettek az Európai Bizottság és Magyarország kapcsolatrendszerében meglévő néhány vitás kérdésről. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ