Cropped landscape
Belföld
Orbán Viktor: Magyarország harcolni fog a bevándorláspárti szabályozás bevezetése ellen+VIDEÓ
2018-03-2015:21
orbán viktor, brüsszel, EU-csúcs, illegális migráció, angela merkel, Nagy-Britannia
Orbán Viktor szerint az európai uniós csúcsnak két fő témája lesz: az egyik a Nagy-Britannia szuverenitását ért támadás, a másik pedig az európai migrációs politika kérdése. Ez utóbbi kapcsán a miniszterelnök kiemelte: Magyarország nem ért egyet a migrációt támogató uniós politikával, és minden erejével azon lesz, hogy meggátolja a bevándorláspárti szabályozás bevezetését.
A csütörtökön kezdődő EU-csúcstalálkozóra készülve ült össze az Európai Konzultációs Testület a Parlamentben. Az uniós állam- és kormányfők két napos tanácskozása előtt a szolidaritás fontosságáról beszélt Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videójában, utalva az orosz-angol kettős ügynök elleni március 4-i merényletkísérletre. 

Orbán Viktor kiemelte: Nagy-Britannia szuverenitását támadás érte, ezért Magyarország Brüsszelben is szilárdan kiáll majd az ország mellett a szolidaritás jegyében. A miniszterelnök úgy fogalmazott: 

tűrhetetlen, hogy az Európai Unió és a NATO tagországainak polgárait támadás érje a saját hazájukban. 
A miniszterelnök szerint a csúcstalálkozó döntő kérdése azonban nem Nagy-Britannia helyzete lesz, 

hanem a bevándorlás kérdése. 
Orbán Viktor szerint Angela Merkel legutóbbi lengyelországi látogatása után nyilvánvaló, hogy Brüsszel július elsejéig mindenképpen át akarja préselni a tagállamokon az új, bevándorlást bátorító és támogató európai szabályokat. A kormányfő hangsúlyozta: 
Nekünk ezt meg kell akadályoznunk, szembe kell ezzel fordulnunk, ebből a szempontból lesz jelentősége a mostani csúcstalálkozónak, de a döntő ütközet majd júniusban következik be. Fontos, hogy Magyarország a választások előtt és a választások után is képes legyen megvédeni a saját érdekeit. Ennek jegyében utazunk majd Brüsszelbe.
Angela Merkel a menekültügyi szabályozásról legutóbb hétfőn tárgyalt Varsóban. A német kancellár támogatásáról biztosította az európai határvédelem megerősítését, az embercsempészet elleni harcot és a migráció Európán kívüli kezelését, de hangsúlyozta, szeretné ha júniusig elkészülne az uniós menedékjog reformja.

Facebook/ECHO TV - Híradó 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ