Cover
Belföld
220 ezer gyerek jár egyházi fenntartású köznevelési intézménybe
2018-03-2119:40
Ma már 220 ezer gyerek jár egyházi fenntartású köznevelési intézménybe, miközben a rendszerváltoztatás előtt mindössze tíz felekezeti - nyolc katolikus, egy református és egy zsidó - középiskola működhetett Magyarországon - mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán Székesfehérváron. Az új épületszárnnyal és tornacsarnokkal bővülő Ciszterci Szent István Gimnáziumban Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy éppen 70 éve, 1948-ban "zavarták el" az egyházi iskolákból a rendeket, egyházi fenntartókat és zárták be az intézményeket.
Az új épületszárnnyal és tornacsarnokkal bővülő Ciszterci Szent István Gimnáziumban Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy éppen 70 éve, 1948-ban "zavarták el" az egyházi iskolákból a rendeket, egyházi fenntartókat és zárták be az intézményeket. A ciszterci rend is így járt, ezért nagy elégtétel, hogy csak Székesfehérváron több száz gyerek járhat egyházi iskolába - tette hozzá. Az államtitkár elmondta, hogy az intézmény a kormány 2,6 milliárd forintos támogatásának köszönhetően bővül, és remélhetőleg a város büszkesége lesz. Vargha Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy a szerdai ünnepélyes alapkőletétel egyben a jövő kezdete. 

Azt kívánta a diákoknak, hogy nyújtson nekik is annyit az intézmény, mint neki, aki négy évig tanult az iskolában, majd később 10 évig tanított ott. Cser-Palkovics András polgármester közölte: az elmúlt napokban a The Financial Times csoporthoz tartozó, kéthavonta megjelenő üzleti kiadvány, az fDi Magazine a várost több szempontból is Európa tíz legjobban fejlődő gazdasági régiója közé sorolta. Megjegyezte, hogy oktatás nélkül ez nem lenne elérhető és fenntartható, éppen ezért a ciszterci iskola bővítésén túl több tízmilliárd forint értékű iskolafejlesztés kezdődik a városban. Elmondta: a ciszterci intézmény fejlesztésével egy időben megkezdődik a Vasvári Pál Gimnázium új épületének építése, valamint a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium és a Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium épületeinek teljes felújítása. Dolgoznak a Teleki Blanka Gimnázium teljes felújításának előkészítésén is.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ