Cropped landscape
Belföld
Deutsch Tamás: A cél, hogy Magyarországon mindenki a digitalizáció nyertese legyen
2018-03-2116:39
Deutsch Tamás, nke, digitális jólét
A magyar kormány célja, hogy minden magyar polgár a nyertese legyen a digitalizációnak - mondta a Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos szerdán Budapesten. Deutsch Tamás a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, a Hálózatkutatási kihívások a közigazgatásban című projektindító konferencián kiemelte: a kormány nem úgy tekint a digitális átalakulásra, mint egy rendkívül nagy léptékű technológiai változásra, amely alapvetően alakítja át az állam, a gazdaság és a hétköznapi élet működését.
A digitalizáció olyan "esélyt teremtő folyamat", amelynek középpontjában a "digitális ökoszisztéma legfontosabb szereplői, a polgárok" állnak - mondta. A politikus kiemelte: a folyamat irányítására létrehozott Digitális jólét program sikere szempontjából meghatározó, hogy mielőtt a magyarországi digitális ökoszisztéma legkülönbözőbb szereplőivel együttműködve azt megfogalmazták, nemzeti konzultációt tartottak az internet és a digitális fejlesztés kérdéseiről, és a kidolgozáskor figyelembe vették a magyar polgárok véleményét, szándékát. Közös siker tehát, hogy az elmúlt két-három évben a digitális átalakulás folyamata felgyorsult Magyarországon - tette hozzá.

Deutsch Tamás közölte, a program alapja, hogy nem képzelhető el sikeres digitális átalakulás, ha nincs a kor színvonalának megfelelő, nemzetközi összehasonlításban is színvonalas digitális infrastruktúra. Mint mondta, az infrastruktúrafejlesztés mindennek az alapja, erre épül a magyar gazdaság digitális átalakítását szolgáló valamennyi fejlesztési program, továbbá a magyar állam működésének digitalizációját szolgáló fejlesztési program. Ez utóbbi célja, hogy a 2020-as évek elejére bármilyen állami vagy önkormányzati szervezetnél lehetséges legyen az elektronikus ügyintézés Magyarországon - tette hozzá. 
A miniszterelnöki biztos közölte, ugyancsak a program részei a digitális kompetencia fejlesztését szolgáló programok, hogy mindenki rendelkezzen a megfelelő digitális írás- és olvasástudással.
Ezt a célt a legnagyobb mértékben a teljes magyar oktatási rendszer - a közneveléstől a felnőttképzésig - digitális átalakítása szolgálja - mondta Deutsch Tamás. Kitért arra, hogy a Digitális jólét program a digitális átalakulás "tegnapja", a folyamat jelene a DJP 2.0, amely program két tucat új, a digitalizációt szolgáló fejlesztést fogalmaz meg az okosváros-fejlesztésektől kezdve Magyarország digitális sportstratégiájának kidolgozásán át a digitális egészségipar és a digitális agrárstratégia kidolgozásáig. Szintén a program részei a digitalizáció jövője szempontjából meghatározó hatásvizsgálati kutatások, amelyek a digitalizáció élettani, pszichológiai, szociálpszichológiai hatásait, agyműködésre gyakorolt hatásait vizsgálják, hogy kideríthető legyen, melyek a folyamat elhárítható kockázatai és valós veszélyt jelentő velejárói - tette hozzá a politikus. 

Patyi András, az NKE rektora köszöntőjében közölte: az egyetemen hálózatkutatási munkacsoport indul, amelynek munkája szorosan kötődik a DJP-hez és azokhoz a társadalmi célkitűzésekhez, amelyeket a program keretében a magyar kormány meg akar valósítani. A rektor tudatta: a felkészülés és az esetleges reagálás a biztonsági kihívásokra számos olyan problémakört vet fel, amelyben a jogon, az állam- és a társadalomtudományokon túlmutató kérdésfelvetésekre és megoldásokra van szükség.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ