Cropped landscape
Belföld
Kormány: A Soros-szervezetek működését be kell tiltani
2018-03-2113:14
Szánalmas magyarázkodásként értékelte a Kormányzati Tájékoztatási Központ Siewert András, a Migration Aid operatív igazgatójának azt a súlyos állítását, miszerint Bayer Zsolt és a kormánypárti sajtó titkosszolgálati háttérrel próbálta lejáratni a szervezetet. A kormány ugyanakkor továbbra is választ vár arra, hogy a magát civilnek nevező szervezet, a Migration Aid vezet-e adatgyűjtést a migránsok körében. 
Soros György állítólagos emberbaráti akciói valójában pénzügyi érdekei érvényesítését szolgálják - a Magyar Idők hétfői cikke szerint ezt kotyogta el a migránsokat segítő Migration Aid Alapítvány alelnöke egy beépített oknyomozó újságírónak. Bayer Zsolt cikke szerint, Siewert András a beszélgetés során elismerte: Soros tevékenységének legfőbb célja, hogy maximalizálja politikai befolyását Magyarországon.

Siewert András erre reagálva szerdai sajtótájékoztatóján úgy vélte, az egyész ügy egy több milliós költségvetésű, titkosszolgálati módszerekkel operáló akció volt, amiben magyar civilszervezeteket akartak lejáratni. Siewert azt mondja, hónapokkal ezelőtt kereste meg őket egy külföldi cég, akik mintha adatokat akartak volna kiszedni belőlük, ezért aztán találkozójukról a magyar civilek titokban kép- és hangfelvételt készítettek.

A Migration Aid közlése szerint két embert keresnek, egy férfit és egy nőt, akik – mint azt a szervezet állítja – fideszes politikusok megbízásából lejárató anyagokat akartak készíteni a Migration Aidről, magyar civil szervezetekről és ellenzéki politikai pártokról. Siewert állítja: megpróbálták volna őket a magyar alkotmányos rendet veszélyeztető cselekedetekre buzdítani.  
 
A Migration Aid-vezető ugyanakkor nem tagadta, hogy a Bayer Zsolt cikkeiben hivatkozott mondatokat valóban ő mondta, szerinte azonban a hangfelvételeket összevágták. 
 
A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerdai közleménye szerint Siewert András sajtótájékoztatóján továbbra sem derült ki, hogy építenek-e illegális adatbázist a tranzitzónában, és ha igen, akkor milyen céllal. 
A Migration Aid egy Soros által kitartott szervezet, melynek célja a bevándorlás szervezése. Soros emberei most egyszerre több fronton is lebuktak. Hiába csípnek, rúgnak és harapnak, ami az elmúlt napokban nyilvánosságra került, az csak erősíti a véleményünket: a Soros-szervezetek működését be kell tiltani, a bevándorlással foglalkozó szervezetek működését állami engedélyhez kell kötni
– olvasható a közleményben.
 
A kormány szerint a Stop Soros törvénycsomagot a választás után az Országgyűlésben azonnal el kell fogadni.

Az ügyről a Sajtóklub legutóbbi adásában:
Vizsgálatot indít a NAIH
 
A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálatot indít a tranzitzónákban történt adatgyűjtések ügyében - közölte a hatóság elnöke szerdán az MTI-vel. 
    
Péterfalvi Attila elmondta, Genfben épp egy emberi jogi tanácskozáson vett részt, amikor olvasta a Magyar Időkben megjelent hírt, miszerint adatgyűjtést folytattak a migránsok körében. Mint kifejtette: az adatvédelmi hatóság felel a schengeni adatkezelések ellenőrzéséért. Ez nem csak nemzeti, hanem uniós kötelezettségük is.
A tranzitzóna Magyarország területén van, így az ottani adatkezelésekre is vonatkozik az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény - ismertette a hatóság elnöke, hozzátéve: a NAIH nyilvántartásában nem szerepel ez az adatgyűjtés. Ezért a hatóság felkeresi az érintett szervezetet: igaz-e, hogy a menekültekről adatbázist vezetnek. Minden részletkérdést tisztázni kell
- szögezte le Péterfalvi Attila sorolva: kiket érint az adatgyűjtés, erről milyen adatbázist vezetnek; mi az adatkezelés jogalapja, célja; s továbbítják-e az adatokat valahova. 
    
Mindezeknek szerepelnie kellene a NAIH adatvédelmi nyilvántartásában, de abban nem találták nyomát - jegyezte meg a hatóság elnöke, hozzátéve: ezt az ügyet ki kell vizsgálni. 
    
Kedden a Fidesz felszólította a hatóságokat, hogy minden részletében vizsgálják ki a "Soros-szervezetek" Magyarország ellen irányuló tevékenységét. A párt kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs beszélt arról, a Migration Aid egyik vezetője Siewert András beismerte, hogy illegális adatgyűjtést folytattak a határzónában, a migránsok körében. Azt is elismerte, hogy Soros György kizárólag pénzügyi és politikai érdekből támadja Magyarországot - fogalmazott Hidvéghi Balázs. 
 
ECHO TV/MTI/Index/444.hu 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ