Belföld
Pénteken kiderül, hány nemzetiség szerezhet kedvezményes mandátumot
2018-03-2106:48
Pénteken kiderül, hány nemzetiségnek lesz elegendő regisztráltja ahhoz, hogy az országgyűlési választáson esélye legyen kedvezményes mandátumot szerezni.
Március 23-án 16 óráig jelentkezhetnek a nemzetiségi névjegyzékbe azok a választópolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választáson pártlista helyett nemzetiségük listájára kívánnak szavazni.

A jelentkezők számából valószínűsíthető, melyik nemzetiségnek lesz esélye arra, hogy kedvezményes mandátumot szerezzen az országos listáról az Országgyűlésbe. Négy évvel ezelőtt 22 022 szavazatra lett volna szükség a kedvezményes mandátumhoz, ezt akkor egyik nemzetiség sem érte el.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint több mint 59 ezren regisztráltak már a parlamenti választásra is kiterjedően, ebből csaknem 32 ezer német, közel 20 ezer roma, valamivel több mint kétezer a horvát. A többi nemzetiségnek kétezernél kevesebb regisztráltja van.

Ha péntekig nem történik jelentős változás a regisztrált nemzetiségiek számában, akkor egyedül a német nemzetiségnek lesz esélye arra, hogy - amennyiben nem lesz lényegesen nagyobb a választási részvétel, mint négy éve - szavazati joggal rendelkező képviselőt küldjön az új parlamentbe.
 
A többi nemzetiségnek várhatóan szavazati joggal nem rendelkező szószólója lesz az új parlamentben. Ehhez mindössze egyetlen, a listájukra leadott érvényes szavazat is elegendő lesz április 8-án. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ