Cropped landscape
Belföld
Simicska pénzéből vásárolják meg a visszalépéseket a jobbikosok
2018-03-2109:45
Hétfőn robbant ki a botrány, hogy a jobbikos Farkas Gergely 600 ezer forintot ajánlott Midi Melánia LMP-s képviselőjelöltnek, ha az utóbbi visszalép a javára a kiskunhalasi választókörzetben. Az Origo úgy értesült, nem egyedi esetről van szó. A Jobbik pártigazgatója, Szabó Gábor jár pénzért Simicska Lajoshoz, hogy a lefizetésekre legyen elegendő pénz.
A kiskunhalasi választókörzet jobbikos képviselő-jelöltje, Farkas Gergely egy hangfelvétel alapján 600 ezer forintot ajánlott az LMP-s Midi Melániának, hogy lépjen vissza a javára. A jobbikos jelölt és a baloldali, Simicska-közeli sajtó a vesztegetési ügyet azzal igyekezett kisebbíteni, hogy a jelölt csak viccelt.
A Büntető Törvénykönyv szerint azonban sem a vesztegetés, sem a választás rendje elleni bűncselekmény nem vicc. Mind az, aki adja, azaz veszteget, mind az, aki a vesztegetést elfogadja, elítélhető egy ilyen ügyben, és már a lefizetési kísérlet sem állja ki a törvényesség próbáját. Azaz, aki adja-veszi a visszalépést, börtönbe kerülhet, hiszen a lényegét tekintve egyszerűen korrupcióról van szó.
 
Az Origo olyan információk birtokába jutott, hogy nem egyedi, elszigetelt esetről van szó, Farkas azt teszi, amivel a pártközpontban megbízták. A reménytelen helyzetben lévő, gyenge ellenzék helyzetét látva ugyanis Simicska Lajos fölismerte, hogy csak pénzzel lehet megolajozni a gépezetet, ezért országszerte nyomást gyakorolnak a jobbikosok az ellenzék többi jelöltjeire, hogy lépjenek vissza a jobbikosok javára a felkínált pénzért cserébe.

„Ez a választás rendje elleni bűncselekmény”

A Fidesz szerint újabb bizonyíték van arra, hogy a Jobbik Simicska Lajos pénzén megvásárolja az ellenzéki jelölteket - nyilatkozta a közmédiának Budai Gyula, a nagyobbik kormánypárt képviselője szerdán.

Budai Gyula azt mondta: a kiskunhalasi eset után, amikor egy jobbikos képviselőjelölt pénzt ajánlott az LMP-s jelöltnek, hogy visszalépjen, most kiderült, hogy Balatonfüreden, Veszprém megye 2. számú választókerületében az LMP jelöltje visszalépett a jobbikos induló javára.
   
Úgy tűnik, hogy a Jobbik országosan ezt csinálja, Simicska Lajos pénzén vásárolja meg az ellenzéki jelölteket - tette hozzá Budai Gyula. Hangsúlyozta: ez a választás rendje elleni bűncselekmény.

Origo.hu - MTI 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ