Cropped landscape
Belföld
Botka László a villa helyett a készpénzt választotta
2018-03-2206:27
Készpénz helyet egy balatoni villával is kifizethették volna Botka Lászlót – mondta a Magyar Időknek F. Attila, az a vállalkozó, aki állítása szerint 125 millió forint kenőpénzt fizetett ki a szocialista politikusnak egy pécsi ingatlanügyletben nyújtott segítségéért. Egy tanú megerősítette: az MSZP-s polgármester Hagyó Miklós társaságában nézett meg öt fonyódi villát, mivel azonban a felújításukra éveket kellett volna várni, Botka inkább a készpénzt választotta.

Átváltotta volna a Szent István-akna megszerzéséért „járó” kenőpénzt egy balatoni villára Botka László – közölte a Magyar Időkkel F. Attila, az a vállalkozó, aki a pécsi ingatlant megvásárolni szándékozó német befektetők közvetítője, megbízottja volt a 2000-es években. 
 
Az esetről egy tanú azt mondta lapunknak: „a cégcsoportunknak abban az időben két nagyobb projektje volt. Az egyik a Szent István-akna, a másik a fonyódi villapark, amely öt történelmi villa teljes körű felújítását és értékesítését jelentette.” A férfi F. Attilával egybehangzóan állítja: a szocialista politikus, Szeged polgármestere az egyiket kinézte magának, végül azonban nem kötöttek üzletet. 

Hagyó Miklós társaságában tekintette meg az épületeket Botka László.
Mindkettejüknek tetszett a környék, elvégre az ott a Balaton Rózsadombja, viszont a felújításra nem akartak éveket várni, ezért nem lett semmi a dologból – idézte fel az esetet az egyelőre névtelenséget kérő tanú. A férfi hozzátette: egy nyaraló ára körülbelül 150 millió forint lett volna. 
 
Ez az összeg majdnem annyi, mint amennyit F. Attila szerint a pécsi projekt „megsegítéséért” fizettek ki az MSZP-s polgármesternek. – Abban az esetben, ha meg tudtunk volna állapodni, Botka úr az ingatlant kapta volna meg. 
 
Így megkíméltük volna a céget a nyűgös készpénzkivételtől, szóval ez egy kulturált adminisztratív módja lett volna az ügy elintézésének – fogalmazott a vállalkozó. 
 
Botka László ezek szerint tehát 
nem lett egy balatoni villa tulajdonosa, viszont F. Attila állítása szerint készpénzben megkapta azt a 125 millió forintot, amiben megegyeztek. Erre tekintettel említésre méltó, hogy egy évvel később, 2007-ben a szegedi polgármester a feleségével együtt vásárolt egy nyaralót Szuha-Mátraalmáson, aminek fele részben tulajdonosa.
F. Attila februárban beszélt előszőr arról, hogy Botka, valamint jó barátja és párttársa, Toller László, a 2010-ben elhunyt pécsi városvezető a vételáron felül negyedmilliárd forintot kért a Szent István-aknáért. 

A férfi a 2000-es évek elején német befektetők képviseletében keresett fejleszthető ingatlant. 
 
A pécsi területet elmondása szerint Botka ajánlotta a figyelmébe, megbízói­nak pedig megtetszett az egykori bányavidék. Az ingatlan akkor a gazdasági tárcához tartozó Mecseki Bányavagyon-hasznosító Rt. (MBVH) kezelésében volt. F. Attiláéknak 2004-ig nem sikerült dűlőre jutniuk az MBVH-val, ezért – mint lapunknak is elmondta – Botka és Toller felajánlotta: megfelelő ellentételezésért cserébe felgyorsítják a folyamatot. Az „ügyintézésért” 250 millió forintot számoltak fel. 
 
A pénzt jellemzően tíz- és harmincmilliós részletekben fizették ki – közölte lapunkkal a vállalkozó. A férfi azt mondta: az első alkalommal ő maga adott át ötvenmillió forintot a Kossuth térhez közeli Biarritz étterem különtermében a két szocialista politikusnak.

A későbbiekben a cég valamelyik kollégája vitte az összegeket, általában Szegedre, a polgármester házához. A vállalkozó hangsúlyozta, hogy állításait tanúk igazolják. Egyikük a Szegedma internetes portálnak elmondta: ő vette ki a bankból az első, ötvenmilliós tételt és vitte le F. Attila irodájába.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ