Cropped landscape
Belföld
Itt a jobbikos korrupció következő állomása?
2018-03-2208:54
Az Origo jobbikos forrásból úgy értesült, hogy a nemzeti ünnepet megelőző nap, március 14-én a Jobbik és a Momentum vezérkara személyesen tárgyalt egymással. Az informátor szerint a két párt elnöksége a választási együttműködésről, illetve az egyéni választókerületekben való visszalépésekről tárgyalt. Ismert, hétfőn robbant ki a Jobbik vesztegetési botránya a kiskunhalasi körzetben. Ennek ismeretében nyilvánvaló, hogy a momentumos tárgyalásokra is pénzzel érkeztek Vonáék a visszalépésekért cserébe.
Nem új keletű a Jobbik közeledése a Momentum felé. Vona Gábor tavaly novemberben annak adott hangot, hogy a Jobbik nyitott a "XXI. századi pártokkal" való kompromisszumokra. A pártelnök ide sorolta a Toroczkai László által szimplán politikai prostituáltnak nevezett LMP-t és a Momentumot. A felek azóta látványosan közeledtek egymás felé, a párt szimpatizánsai, törzsszavazói azonban mindezidáig bízhattak abban, hogy ez csupán egy kommunikációs trükk Vonáék részéről.
Az Origo jobbikos forrásból most úgy értesült, hogy a nemzeti ünnepet megelőzően, március 14-én a Jobbik és a Momentum vezérkara személyesen tárgyalt egymással.

Az informátor szerint a két párt elnöksége a választási együttműködésről, illetve az egyéni választókerületekben való visszalépésekről beszélt. Ennek első komolyabb megnyilvánulása, hogy tegnap a marcali körzetben a momentumos Fábián László visszalépett a jobbikos Steinmetz Ádám javára. Ezt Steinmetz büszkén jelentette be Simicska házi riporternőjének, Kálmán Olgának. 
 
A Jobbik azt hazudja, hogy elzárkózik mindenféle választási együttműködéstől a baloldal pártjaitól – így nem véletlenül próbálták teljes titokban tartani a momentumos tárgyalást. 

A korrupciós üggyel kapcsolatban az Origo ismét a Jobbik Sajtóosztályához fordult. A kérdések a következők voltak:
  1. Igaz-e az Origo azon értesülése, miszerint március 14-én a Jobbik és a Momentum elnökségi szinten egyeztetett a választási viszalépésekről?
  2. Ennek az lenne az első jele, hogy a marcali körzetben Steinmetz Ádám javára visszalépett a momentumos Fábián László?
Az Origo egyelőre még nem kapott választ a Jobbiktól
A Momentumot is megpróbálják megvesztegetni Vona Gáborék?

Más megvilágításba kerülhetnek Vonáék momentumos tárgyalásai, ha az utóbbi napok jobbikos korrupcióhullámát is figyelembe vesszük. Hétfőn robbant ki a botrány, hogy a jobbikos Farkas Gergely 600 ezer forintot ajánlott Midi Melánia LMP-s képviselőjelöltnek, ha az utóbbi visszalép a javára a kiskunhalasi választókörzetben. A jobbikos jelölt és a baloldali, Simicska-közeli sajtó a vesztegetési ügyet azzal igyekezett kisebbíteni, hogy a jelölt „csak viccelt”.
A hatályos büntetőjogi szabályok szerint mind az, aki adja, azaz veszteget, mind az, aki a vesztegetést elfogadja, elítélhető egy ilyen ügyben, és már a lefizetési kísérlet sem állja ki a törvényesség próbáját. Azaz, aki adja-veszi a visszalépést, börtönbe kerülhet, hiszen a lényegét tekintve egyszerűen korrupcióról van szó.

Az Origo információi szerint nem egyedi, elszigetelt esetről van szó, Farkas Gergely azt teszi, amivel a pártközpontban megbízták. A reménytelen helyzetben lévő, gyenge ellenzék helyzetét látva a Jobbik (Simicska Lajos) anyagi előnyöket ígérve országszerte nyomást gyakorol a többi ellenzéki párt jelöltjeire, lépjenek vissza a jobbikosok javára. A portál úgy tudja Simicska Lajos összekötője a Jobbikban Szabó Gábor pártigazgató, s rajta keresztül jutnak el a vesztegetésre szánt feketepénzek a Jobbik képviselőjelöltjeihez. Ahogyan egy jobbikos informátor fogalmazott, ő a táskahordozója Lajosnak a Jobbikban. 
 
Az ügy feltehetően Vona Gábor jóváhagyásával történik, ám Midi Melánia megvesztegetésének kísérlete is rámutat arra, hogy a Jobbik bármire képes.

Origo.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ