Cropped landscape
Belföld
Megveszik a visszalépéseket, Simicska Lajos állja a cechet
2018-03-2208:47
Az MSZP Pesterzsébeten, Csepelen és Újpesten állapodna meg az LMP-vel a visszalépésről – értesült a Magyar Idők. Más információk szerint a Jobbikban Simicska Lajos anyagi támogatásával próbálnak országszerte nyomást gyakorolni az ellenzék többi jelöltjére, hogy lépjenek vissza.
Bár a hivatalos találkozókon kudarcba fulladtak az ellenzéki együttműködésről szóló tárgyalások, a felek nem tettek le arról, hogy sikerül megállapodni a koordinációról. Az MSZP elnökségében a Magyar Időknek elismerték: továbbra is bíznak abban, hogy az LMP-vel egyezségre jutnak a kölcsönös visszaléptetésekről. 
 
A szocialisták elsősorban a fővárosban várnának gesztusokat az ökopárttól: Hiller István körzetében Pesterzsébeten, Bangó­né Borbély Ildikó körzetében Csepelen, illetve Újpesten, ahol hivatalosan a DK-s Varju László a baloldal képviselőjelöltje. Az, hogy az MSZP az utóbbi körzetben is visszalépést vár az LMP-től, igazolja azokat a sajtóhíreket, miszerint a szocialisták titokban korábbi politikusukat, a függetlenként induló Horváth Imrét támogatják. Horváth korábban éppen azért hagyta ott az MSZP-t, mert az átengedte az indulást Varjunak, aki viszont a belső felmérések szerint esélytelen Újpesten.

Mindeközben a Hvg.hu arról számolt be, hogy a Momentum kosarat adott Karácsony Gergelynek, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének, aki az Együtt mellett Fekete-Győr Andrásékat is tárgyalni hívta. „Sárdobálás. Blöffök. Tehetetlenség. Eredménytelenség” – írta elutasító válaszlevelében a Momentum elnöke az ellenzékről. Fekete-Győr emlékeztetett, hogy a maguk részéről három jelöltjüket is visszaléptették a kormányváltás érdekében, és azt üzente Karácsonynak, hogy „mi nem alkudozni akarunk, hanem dolgozni”. 
 
A hivatalos nyilatkozatok ellenére Vona Gáborék is próbálnak a háttérben alkukat kötni a visszalépésekről, igaz, kissé más felfogásban. Emlékezetes, hogy a hét elején a jobbikos Farkas Gergelyről került elő egy felvétel, amelynek tanúsága szerint hatszázezer forintot ajánlott Midi Melániának, az LMP kiskunhalasi jelöltjének a visszalépésért cserébe.

Az Origó információi szerint a Jobbik frakcióvezető-helyettesének lefizetési akciója nem egyedi eset a pártban. A portál az állítja, a reménytelen helyzetben lévő, gyenge ellenzék helyzetét látva Simicska Lajos anyagi támogatásával próbálnak a jobbikosok országszerte nyomást gyakorolni az ellenzék többi jelöltjeire, hogy lépjenek vissza a jobbikosok javára a felkínált pénzért cserébe. A portál információi szerint Simicska összekötője a Jobbikban Szabó Gábor pártigazgató, rajta keresztül jutnak el a vesztegetésre szánt feketepénzek a Jobbik képviselőjelöltjeihez. 
 
Az ügy feltehetően Vona Gábor jóváhagyásával történik, aki azzal mentette Farkas Gergely vesztegetési akció­ját, hogy ő az egyik legbecsületesebb ember, akit ismer, és a hatszázezer forintos ajánlat nyilvánvalóan vicc volt. 
 
A hírportál szerint egyébként a kiskunhalasi ügy azt mutatja, hogy a legalsóbb szinteken is eluralta a Jobbikot az elvtelen hataloméhség: már semmi sem elég drága ahhoz, hogy Simicska kormányon láthassa a Jobbikot, és a párt visszafizesse a milliárdos oligarcha Jobbikra számolatlanul elköltött rengeteg pénzét.

A történtek miatt egyébként a nagyobbik kormánypárt feljelentést tett, a Fidesz szerint ugyanis Farkas Gergely a választás rendje elleni bűncselekményt valósított meg. Az LMP vezetésére rálátó forrásunk lapunknak úgy fogalmazott, hogy kívülről folyik az LMP jelöltjeinek levadászása; ennek hátterében többen ugyancsak Simicska Lajost sejtik.
A kisgazdákat is lefizették?

A Kisgazdapártot is megkörnyékezte a Jobbik – erről számolt Paulina László a Tényeknek. A párt alelnöke olyan dokumentumokat mutatott meg, amelyek azt tanúsítják, hogy a Jobbik különféle anyagi juttatásokat ajánlott fel a kisgazda jelöltek visszalépéséért cserébe. Van itt minden: Vonáék állnák az FKGP jogászainak munkadíját, a peres ügyeinek költségét, valamint a párt vidéki programját is támogatnák. A megállapodást magában foglaló szerződésen Szabó Gábornak, a Jobbik pártigazgatójának és Staudt Gábornak, a Jobbik képviselőjének a szignója díszeleg.

Magyar Idők - Origo
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ