Cropped landscape
Belföld
Áder–Duda-találkozó Veszprémben
2018-03-2318:21
Elsősorban az infrastruktúrafejlesztés és az energiabiztonság megteremtése volt a veszprémi magyar-lengyel elnöki találkozó témája - mondta Áder János köztársasági elnök pénteken Veszprémben, a lengyel kollégájával folytatott tárgyalása után.

A két államfő a magyar-lengyel barátság napja alkalmából találkozott Veszprémben, majd a megbeszélésüket követő közös sajtótájékoztatón Áder János kiemelte: az emléknapon évente megrendezett elnöki találkozóknak vannak visszatérő témái, amelyekkel kapcsolatban megvitatják a közös ügyek előrehaladását. Ilyen téma volt ezúttal az egész régiót érintő infrastruktúrafejlesztések, közlekedési folyosók létrehozása, az energiabiztonság megteremtése, továbbá a Három tenger kezdeményezéshez kapcsolódó beruházások - közölte.    
    
Az államfő kifejtette: az infrastruktúrafejlesztéseket illetően közös törekvés két olyan nagy közlekedési folyosó létrehozása, amelyek végpontja Lengyelországban, illetve Dél-Európában van. Magyarországnak ezekkel kapcsolatban Mosonmagyaróvár és Rajka, Miskolc és a szlovák határ, valamint Debrecen és a román határ között kell egy-egy szakaszt megépítenie a következő években - magyarázta. 
    
A magyar államfő az energiabiztonság vonatkozásában közölte: Európa valamennyi országának törekvése, hogy a gáz- és olajbeszerzéseit több forrásból biztosítsa, ennek feltételeit megteremtse, amihez vezetékeket, interkonnektorokat kell építeni, vezetékeket kell kétirányúvá kell tenni, hálózatokat kell összekapcsolni. Lengyelország e tekintetben nagy lépést tett azzal, hogy északon LNG-terminált épített - vélekedett. Hozzátette: jó lenne, ha Horvátországban is megépülne az LNG-terminál, de még nem kezdődtek meg a munkák. 
    
Áder János kitért rá: beszéltek a  Három tenger kezdeményezéshez kötődő infrastruktúrafejlesztésekről, arról, hogy fel kell térképezni az igényeket és közös pénzügyi alapot kell létrehozni, hogy a 13 résztvevő ország érdekeinek megfelelő beruházásokba kezdhessenek. 
    
Egy a Lengyelország és az Európai Bizottság közötti egyeztetésekre vonatkozó kérdésre a köztársasági elnök elmondta: kérdés, hogy lesz-e kompromisszum Lengyelország és a bizottság között, egyelőre zajlanak az egyeztetések. Magyarország világossá tette korábban is, hogy "semmiféle igazságtalan eljáráshoz a nevét nem adja Lengyelország vonatkozásában", Magyarország vétójára Lengyelország számíthat, ha bármilyen igaztalan váddal akarják illetni - hangsúlyozta. 
    
Egy a kvótarendszert illető kérdésre Áder János úgy válaszolt, hogy a magyar álláspont kezdetektől ugyanaz: elfogadhatatlan összekapcsolni a kvótákat és az uniós támogatásokat. 
    
Az Északi Áramlat 2 vezetékkel kapcsolatban az államfő ugyancsak azt hangoztatta, hogy a magyar álláspont nem változott, Magyarország olyan döntést szeretne, amely összhangban áll az EU szabályaival, eleget tesz az energiabiztonság követelményének, nem alkalmaz kettős mércét, továbbá a tagállamok energiabiztonságra vonatkozó érdekeit szolgálja. 
    
Áder János és Andrzej Duda péntek este részt vesz a magyar-lengyel barátság napja alkalmából tartandó díszelőadáson a Hangvilla Központban, majd szombat délelőtt ünnepi szentmisén vesznek részt a Szent Mihály székesegyházban. 
    
Az Országgyűlés 2007-ben a sok évszázados közös történelemre, a két nép barátságára és együttműködésére tekintettel március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította. A lengyel szejm néhány nappal később határozatban tette meg ezt a lépést. 2007 óta ezt a napot évente felváltva ünneplik a két országban.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ