Cover
Belföld
Czeglédy Csaba újabb ügyét vizsgálják
2018-03-2306:23
Czeglédy Csaba, mszp, dk
Újabb ügyet vizsgálnak a pénzügyi nyomozók Czeglédy Csaba tevékenységével kapcsolatban. A szocialista politikus cége kölcsönöket nyújtott a ZTE labdarúgócsapatának, ami kimerítheti a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntett gyanúját - írja a Magyar Idők.
A Magyar Idők cikke nyomán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálja, hogy megáll-e a jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja Czeglédy Csaba szocialista politikussal kapcsolatban, miután a tulajdonában lévő Human Operator Zrt. több tíz millió forint kölcsönt adott a zalaegerszegi futballklubnak 2012-ben, majd 2013-ban is. Minderről a lapunk birtokába jutott kölcsönszerződések alapján írtunk március 10-én.

Cikkünk nyomán a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István fordult beadvánnyal a Csongrád Megyei Főügyészséghez, kérve a vizsgálatot, mivel álláspontja szerint amennyiben lapunk információi megállják a helyüket, akkor megállapítható a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette. A főügyészség március 19-én tudatta a beadványozóval, hogy a NAV vizsgálja az általa leírtakat. Az ügyészek a beadványt annak kivizsgálása és a tényállás felderítése érdekében – külön nyomozás elrendelése nélkül – a Czeglédy Csaba és társai ellen már nyomozó NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság Csongrád megyei vizsgálati osztályának küldték meg.
Az iratok tartalma szerint a szombathelyi ügyvéd a zalaegerszegi futballklub nehéz anyagi helyzetén úgy kívánt enyhíteni, hogy ehhez ő maga is banki hitelt vett fel. Az első szerződést 2012. február 23-án írták alá, ebben az szerepel, hogy már annak aláírásakor átutalnak a ZTE számlájára 52 millió, valamint nyolcmillió forintot. A szerződés b) pontja szerint ezt banki hitelből fedezi a Human Operator.
A kontraktust 2013 augusztusában módosították, eszerint júliusban a hatvanmil­lión kívül további 14 milliót utaltak a labdarúgócsapatnak. Ezenkívül akad egy 2012. ­július 2-án keltezett irat is, amelyben újabb húszmillió forintos kölcsön szerepel, ezt határozatlan időre, kamatmentesen adta a Human Operator, amely így összesen 94 milliós kölcsönt juttatott a ZTE-nek.

Mint ismert, a költségvetési csalással, valamint különösen nagy értékre elkövetett gazdasági csalással gyanúsított Czeglédy Csaba a NAV szerint az általa irányított bűnszervezeten keresztül 6,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. Az országgyűlési választásokon képviselőjelöltként indulni kívánó szocialista politikus mentelmi jogának köszönhetően szabadult a letartóztatásából, majd 28 óra múlva visszakerült a rács mögé, miután jogi védettségét felfüggesztették, gazdasági csalással is meggyanúsították, majd ismét előzetes letartóztatásba helyezték. A nyomozás határidejét július 29-ig meghosszabbította a Legfőbb Ügyészség.

Czeglédy Csaba pénzügyi manőverei miatt már nem először vizsgálódik a nyomozó hatóság. A Gyurcsány Ferenc és az MSZP ügyvédjeként is elhíresült szocialista politikust adócsalás miatt 2003-ban egy év négy hónapos felfüggesztett börtönre ítélték, de ezt megelőzően is volt már ügyészi megrovása.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ