Cropped landscape
Belföld
Novák Katalin: Közép-Európa tehetségekben az egyik leggazdagabb régió
2018-03-2314:21
fiatal, tehetség, gondozás, V4, európa, közép
Közép-Európa tehetségekben az egyik leggazdagabb régió, és fontos a felismerésük, gondozásuk kibontakoztatása – mondta a család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkár a Parlamentben, a V4-országokkal közösen rendezett tehetségkonferencián.
Novák Katalin: A tehetséges fiatalok gondozása felelősséget is jelent, hiszen fontos, hogy boldogulásukat a saját országukban találják meg. Az országoknak felelősségük van abban is, hogy ez a régió vonzó legyen a fiataloknak, és ők ezt a régiót, azon belül a saját országukat erősítsék tehetségükkel.
Az államtitkár kiemelte, a fiatalok szülőföldön való boldogulásának egyik záloga a tehetséggondozás, és fontos üzenet a fiataloknak, hogy a magyar kormányra számíthatnak ezen a területen is. Novák Katalin Csehország, Lengyelország és Szlovákia képviselői előtt azt mondta, hogy a V4-ek együttműködése erősebb, mint valaha, és ez az együttműködés releváns üzeneteket tud mondani Európa számára.

"Nagy szükségünk van egymásra" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: fontos, hogy a tehetséggondozás területén is számíthat egymásra ez a négy ország. Meg kell osztani egymás között ezen a területen is a "jó gyakorlatokat", az esetleges problémákat, hogy mindannyian építkezni tudjunk ezekből. Novák Katalin a konferencia plenáris részében elmondott előadásában kifejtette, Magyarország gazdag a tehetségeket tekintve, és felhívta a figyelmet arra, hogy e fiatalok megtalálása, tehetségük gondozása később a saját országuk javára válik, a régió versenyképességét erősítve.

Az államtitkár a plénum előtt emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Tehetség Program 2008-ban ötpárti konszenzussal jött létre és húsz évre határozta meg a tehetséggondozás előmozdítását. Kitért arra, hogy a tehetséggondozás területén Magyarország erős a civil szférát tekintve, hiszen - mint mondta - a kormány önmagában nem lenne hatékony ezen a területen. Novák Katalin hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Tehetség Programra eddig összesen 47 millió eurót fordítottak, és az idei évre csaknem 10 millió eurós nagyságrenddel számolnak. Szólt arról a magyarországi gyakorlatról, hogy a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásával is támogatható a program, és a kezdeti 50 ezerről már 350 ezerre emelkedett az e célra felajánlók száma.

Nobilis Márton, az Új Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója köszöntőjében arról beszélt, hogy Magyarország a V4 országaival közösen Európa egyik leggyorsabban fejlődő régiójává vált. Mint mondta, a négy ország elkötelezett a tehetségek segítése mellett, hiszen a tehetség erőforrást is jelent egy-egy ország számára. Azonban "semmit sem adnak ingyen", sok feladat vár még azokra, akik a tehetséges fiatalok segítését tűzték ki célul - fogalmazott az ügyvezető. 
 
MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ