Cropped landscape
Belföld
Összevissza beszél a szakértő szerint a Migration Aid igazgatója
2018-03-2306:27
Migration Aid, titkosszolgálat
Megalapozatlanok Siewert Andrásnak, a Migration Aid operatív igazgatójának az állításai, miszerint titkosszolgálati akció révén szerezhettek tőlük információkat egy, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz közel álló forrásunk szerint. Az ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a Soros-hálózat céljait szolgáló szervezet adatbázist készít a migránsokról, ami legalábbis aggályos - írja a Magyar Idők.
A titkosszolgálatok nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy ne direktmarketinges porszívóügynökként rontsanak rá valakire, ha információt szeretnének tőle szerezni, azaz ha terepen dolgoznak – jelentette ki egy, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz közel álló forrásunk csütörtökön a Soros György által támogatott Migration Aid operatív igazgatójának, Siewert András közléseire reagálva. Informátorunk elmondta: a szolgálatok magabiztosan dolgozó, több nyelvet anyanyelvi szinten beszélő hírszerzőket alkalmaznak, az ügynökök pedig egy hihetően felépített történettel és az ehhez szükséges háttértudással felvértezve kezdenek bele feladataikba.

– Ezért elképzelhetetlen pél­dául, hogy egy hírszerző három alkalommal is elírná a fedőnevét, ahogyan a Siewert által előadott történetben hallhattuk. Azt sem mindig könnyű egyértel­műen megállapítani, hogy valaki milyen akcentussal beszél, ráadásul a szolgálatoknál alapkövetelmény a sokrétű és magas szintű idegennyelv-ismeret – hangsúlyozta a szakember.
Szerinte megalapozatlan az az állítás is, amely szerint tíz- vagy akár több tíz millió forint lehetett az akció költsége, ugyanis egy jól használható web­oldal elkészítése nem milliós költség, mint ahogy a felajánlott költségtérítés sem az, a Siewert által leírt akció egésze megoldható félmillió forintból.

– Egy kapcsolatfelvétel a szolgálatok részéről óvatosan, feltérképezéssel kezdődik, ezért például költségtérítés felajánlása elképzelhetetlen ebben a szakaszban – fogalmazott informátorunk, aki arra is felhívta a figyelmet: bár Siewert állítása szerint nemzetbiztonsági területhez értő jogászokkal egyeztetett, és ők készítették fel a találkozóra, illetve velük elemezték a hanganyagot, nem létezik nemzetbiztonsági területhez értő jogász, nincs ilyen szakma.

Forrásunk arra is kitért: az, hogy a Migration Aid vezetett olyan táblázatot a bevándorlókról, amelyen nevük és ruhaméretük is szerepel, kimeríti az adatbázis készítésének a kritériumait. Ugyanis – folytatta – ha már az adott személy neve megvan, akkor nagy valószínűséggel a nemét is tudják, és az is kikövetkeztethető a ruhaméretből, hogy gyerekről vagy felnőttről van-e szó, így pedig már egy elég jól használható adatbázisra tehetnek szert. Informátorunk szerint az is kérdéses, hogy miért játszik kémet vagy hírszerzőt egy civil szervezet vezetője.
– Minden olyan esetben, amikor valakiben felmerül a gyanú, hogy be akarják csapni, ráadásul már a kapcsolatfelvétel elején, akkor a nyomozást a hatóságokra bízza, hogy ők járjanak el és derítsék ki a megbízó személyét, ez azonban nem így történt ebben az ügyben.

Szintén különös, hogy a gyanakvásra okot adó e-mail-váltásokat követően, de még a személyes találkozó előtt nem tettek szóbeli bejelentést a hatósághoz – sorolta a szakember. Mint mondta, életszerűtlen, hogy ha valaki olyan gyanúsnak tűnő helyzetbe kerül, amelyben különböző veszélyek leselkedhetnek rá, akkor miért viszi a családtagját is a találkozó helyszínére a biztonsági ember mellett.
– Jóérzésű családapa ilyet nem tesz, nem kockáztatja a gyermeke biztonságát, még ha az jó tolmács is – fogalmazott.

Lapunk cikksorozatban számolt be és hangfelvételeket is közzétett arról, hogy Siewert András egy oknyomozó újságíróval folytatott beszélgetés során egyebek mellett elárulta, hogy Soros állítólagos emberbaráti akciói valójában azt a célt szolgálják, hogy maximalizálják a politikai befolyását Magyarországon.
Ezek után Siewert azt állította, a Migration Aidnél úgy sejtik, hogy egy többmilliós költségvetésű, titkosszolgálati módszerekkel operáló akció révén próbáltak információt szerezni tőlük azzal a céllal, hogy lejárassák a magyar civil szervezeteket. A Soros-szervezet operatív igazgatója sajtótájékoztatóján elismerte a tranzitzónában készített lista létét, bemutatott egy kézzel írt dokumentumot, amelyen a menedékkérők ruhaméreteit rögzítették.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ