Cropped landscape
Külföld
Soros Nyílt Társadalom Alapítványa ötvenkétszer egyeztetett az Európai Bizottság embereivel
2018-03-2407:51
soros györgy, Frans Timmermans, Európai Bizottság, nyílt társadalom alapítvány
Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke két évtizede kapcsolatban van Soros Györggyel: idén februárban és tavaly is többször fogadta az amerikai tőzsdespekulánst Brüsszelben. Timmermans, saját állítása szerint, főként Európa egységének megerősítéséről tárgyalt Sorossal, rendszeres találkozóik pedig szerepelnek a mindenki számára hozzáférhető bizottsági ese­mény­naptárban - írja a Magyar Hírlap.

Timmermans nemcsak Sorossal, hanem Soros szervezeteinek embereivel is rendszeresen egyeztet, sőt az EB-alelnök találkozott a legtöbbet a biztosok közül a Nyílt Társadalom Alapítvány brüsszeli központjának képviselőivel, tudatta a borsonline.hu
 
Az Open Society European Policy Institute (OSEPI) befolyásos szervezet, legfőbb terepe az Európai Parlament és az Európai Bizottság. EP-akkreditációja 12 lobbistájának van, akik összesen ötvenkétszer, vagy­is szinte hetente találkoznak az Európai Bizottság képviselőivel. 
 
Timmermans tavaly körülbelül háromhavonta egyeztetett ezekkel a lobbistákkal, a megbeszéléseken pedig a magyar civiltörvényről, a CEU-t is érintő jogszabályról és a migrációról volt szó. A magyar civiltörvényt Timmermans többször is keményen bírálta, az Európai Parlament április 26-i vitáján is felszólalt. Egy nappal később találkozott Sorossal, április 28-án pedig ismét az OSEPI emberével egyeztetett. 
 
Azt nem tudni, hogy milyen instrukciókat, illetve „jó tanácsokat” kapott, mindenesetre érdekes, hogy öt nappal később újabb kirohanást intézett Orbán Viktor ellen: egy lapinterjúban antiszemitizmussal vádolta meg a magyar kormányfőt, amiért Orbán Viktor az EP-vitán amerikai pénzügyi spekulánsnak nevezte Soros Györgyöt. 

Timmermans azt is leszögezte: ezután az Európai Bizottságnak jobban be kell avatkoznia a magyarországi vitákba. 
Soros György tehát sajátos és mindent átszövő intézményrendszert hozott létre Brüsszelben. Nemcsak a bizottság alelnöke, hanem több (Magyarországot folyamatosan támadó) uniós biztos és EP-képviselő is állandó kapcsolatban áll az OSEPI-vel. Az már tavaly ősszel nyilvánosságra került, hogy Soros Györgynek, illetve szervezeteinek a 751 EP-képviselőből 226 „megbízható szövetségese” van az Európai Parlamentben. (A listán több jobboldali politikus is szerepel, például a Fidesz pártcsaládjához, az Európai Néppárthoz tartozó, CEU-ügyben többször megszólaló Frank Engel. Róla a szervezet dokumentumában azt is megjegyzik, hogy adott esetben kész szembefordulni pártjával.) 
 
A „megbízható szövetségesek” többsége balliberális, mint Guy Verhofstadt, Sophie in ’t Veld, Ulrike Lunacek és Cecilia Wikström is, aki a migránskvóta egyik szószólója. A LIBE Bizottság tagjaként – ő készítette elő azt a jelentést, amely visszaigazolja a milliárdos migrációs elgondolásait. 
Az előterjesztésben – amelyet az EP is elfogadott – megtalálható a felső korlát nélküli kvóta, Soros György szervezetei­nek részvétele a migránsok betelepítésében és a családegyesítés felgyorsítása. A liberális képviselő tavaly novemberben az interneten is büszkélkedett azzal, hogy találkozott a tőzsdespekulánssal. 
 
Rajtuk kívül Věra Jourová, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa is kapcsolatban áll Soros brüsszeli szervezetével. Tavaly kétszer is tárgyalt Sorossal, az egyeztetéseken novemberben Soros mellett ott volt az OSEPI vezetője, Heather Grabbe is. Az első találkozóról készült fotót a Twitteren is megosztotta, a kép alá pedig azt írta: „Megbeszéltük az alapjogok helyzetét Európában George Sorossal. Az Open Society értékei állnak az EU lépéseinek szívében”. Jourova emellett olyan tanácsadót vett maga mellé, Monica Ladmanova személyében, aki 2008-ig a Nyílt Társadalom Alapítvány prágai központjának ügyvezető igazgatója volt.

Magyar Hírlap/Bors
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ