Cropped landscape
Belföld
Választási csalásért feljelentik a kisgazdák a Jobbikot
2018-03-2417:30
jobbik, szabó gábor, Staudt Gábor, Farkas Gergely, Független Kisgazdapárt, Balogh Károly
Pár napja kiderült, a Jobbik az LMP egyik képviselőjelöltje után, pénzt ígért a Kisgazdapárt elnökének is annak érdekében, hogy a párt visszaléptesse talpon maradt jelöltjeit. A vesztegetési kísérlet azonban balul sült el: az FKGP politikusai fellázadtak a durva befolyásolási kísérlet ellen - írja az Origo. Egyikük feljelenti a Jobbikot „választási csalásért és befolyásáért”, a párt országos főtitkára pedig úgy fogalmazott, hogy a Kisgazdapárt nem eladó, országgyűlési képviselőjelöltjeik nem rabszolgák, és nem lehet őket eladni. 
A Tények számolt be arról, hogy Farkas Gergely után a Jobbik pártigazgatója és egy országgyűlési képviselője is korrupciós visszalépési ügybe keveredett. A FKGP alelnöke szerint Szabó Gábor pártigazgató és Staudt Gábor jogász, országgyűlési képviselő írta alá a Jobbik részéről a megállapodást, amelyben különböző anyagi juttatásokat ajánlanak, amennyiben a Független Kisgazdapárt visszalépteti a jelöltjeit. 
 
A Balogh Károly FKGP-elnök, valamint Szabó Gábor jobbikos pártigazgató és Staudt Gábor jobbikos képviselő közötti szerződés a következőket tartalmazta: 
 
  • A Jobbik a választás eredményétől függetlenül vállalja, hogy a Kisgazdák budapesti irodájának működési költéségét kifizetik. 
  • A Jobbik átvállalja a Kisgazdapárt peres ügyeinek költségét, és jogászainak a munkadíját. 
  • A Jobbik anyagilag segíti a Kisgazdapárt vidéki programját 
  • A Jobbik és a Kisgazdapárt közösen indul a 2019-es önkormányzati választáson. 
 
A szerződés végén található záradék szerint az ajánlat abban a pillanatban lép életbe, amint a kisgazdák visszaléptetik jelöltjeiket a Jobbik javára az országgyűlési választást megelőzően. 
Elsőként Engelmann József kisgazda politikus adott hangot felháborodásának a Jobbik vesztegetési kísérletével kapcsolatban. Azt írta közösségi oldalán, hogy „Balogh Károly, a párt 'képviselője' bagóért eladta a Kisgazdapártot a Jobbiknak!” A párt közleményben is elutasította Vonáék „ajánlatát”, hiszen nem tudnak „a Jobbik eszméivel azonosulni”, ezért szó sem lehet arról, hogy visszalépjenek a javukra.
 
Márkus János közösségi oldalán pedig úgy fogalmazott, hogy "A Haza és a Független Kisgazdapárt NEM eladó! A Kisgazda országgyűlési képviselőjelöltek nem rabszolgák, nem lehet Őket eladni."

Tóth Dezső karcagi kisgazdajelölt az elmúlt napokban többször is foglalkozott a témával Facebook-oldalán. A Tények műsorát követően úgy döntött, hogy választási csalásért és befolyásolásért hivatalosan is fel fogja jelenteni a Jobbikot és a Kisgazdapártot.

Origo
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ