Cover
Belföld
Besült az újabb Simicska-bomba
2018-03-2617:03
Újabb Simicska-bombát hatástalanított a police.hu közleménye, amelyben arról írnak, az MNO-n nemrégiben megjelent cikk valóságtartalma távol áll az igazságtól és hemzseg a pontatlanságoktól. Emlékezetes, a Simicska-portál azt próbálta beadagolni olvasóközönségének, hogy magyar kormányzati körök a szélsőséges arab világ pénzhálóján keresztül mostak tisztára elsikkasztott pénzeket, de szóba került 1,3 milliárd forintnyi gyémánt is. A valóságot a police.hu közleményében olvashatják - írja a PestiSrácok.
A Simicska-portál azt a hihetetlen történetet próbája eladni, hogy egy az Egyesült Államokban eljárás alá vont személy a kormányzati köröknek segített a Magyarországon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában, hogy később a havala-rendszerben tisztára mosva, arab befektetésként érkezzenek vissza.

A hírre reagálva a police.hu közleményében arról ír, a polgári napilap 2018. március 26-án megjelent lapszámának Gyémánttá vált „alkotmányos költség”, magyar védett tanú Amerikában című közlése – aligha véletlenül – hemzseg a pontatlanságoktól. Mint kifejtik, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytatott nyomozást különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt a jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodó, nemzetközi elfogatóparancs hatálya alatt álló 37 éves Faidt Péter András ellen. A magyar állampolgárságú férfi 2014. június 18. és 2014. november 10. között társaival bűnszervezetben követte el a bűncselekményt. A gyanúsítottak módszere az volt, hogy több magyarországi bejegyzésű, tényleges gazdasági tevékenységet nem folytató gazdasági társaság nevében bankszámlát nyitottak különböző pénzintézeteknél, majd ezeket további bűntársaik rendelkezésére bocsátották annak érdekében, hogy azokra különböző, nem magyarországi bejegyzésű gazdasági társaságok sérelmére elkövetett csalásokból származó átutalásokat végezzenek, melyeket további bankszámlákra utaltak vagy megkíséreltek utalni. Mint a közleményben hangsúlyozzák, a bűncselekmény európai uniós és magyar költségvetési forrásokat nem érintett.

A police.hu arról is ír, Faidt Péter András társaival szemben az eljárást a KR NNI 2017. július 7-én befejezte, a Fővárosi Főügyészség 2017. november 8-án vádiratot nyújtott be. A vádlottak közül egy fő házi őrizetben van, két fő lakhelyelhagyási tilalom alatt áll. Faidtal szemben a nyomozást a KR NNI felfüggesztette mindaddig, amíg gyanúsítotti kihallgatása nem történik meg. A magyar nyomozó hatóság előterjesztést tett az amerikai igazságügyi hatóságok irányába a nemzetközi jogsegélykérelem teljesítésére. Az Amerikai Egyesült Államokban Faidtal szemben folytatott eljárásról a magyar hatóságok információval nem rendelkeznek.

Kovács Zoltán üzent Simicska Lajosnak


Kovács Zoltán kormányszóvivőt megkérdezték arról, hogy a Magyar Nemzet információi szerint az FBI tanúvédelmi programja védi az Egyesült Államokban azt a magyar állampolgárt, aki kulcsfigura lehet uniós pénzek állítólagos külföldre juttatásában. A kormányszóvivő erre úgy reagált: "ez kampánykamu, szemenszedett hazugság, Simicska médiájának pedig üzenjük, hogy a whisky nem jó tanácsadó".

PestiScrácok - Origo.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ