Cropped landscape
Külföld
Brit nagykövet: Egység jött létre Oroszország ellen
2018-03-2619:41
A jelek arra mutatnak, egy hivatalosan megrendelt gyilkossági kísérlet volt Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya megmérgezése – jelentette ki Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete az ECHO TV Napi aktuális című műsorának hétfői adásában.

A diplomata felhívta rá a figyelmet, hogy az úgynevezett Szkripal-ügyben született londoni álláspontot osztják az Európai Unió, valamint a NATO-tagállamok is. A nagykövet szerint számos nemzetközi példa van arra, hogy az oroszok hogyan és miként vetettek be vegyi fegyvert például Szíriában, vagy éppen saját állampolgárai ellen. 
 
Orbán Viktor miniszterelnök volt az, aki felvetette az Európai Unió moszkvai nagykövetének visszahívását meghallgatásra. Ezzel kapcsolatban Iain Lindsay megjegyezte: sokat nem lehet tenni az orosz félreinformálások ellen, de örömteli, hogy az Európai Unió egységesen lép fel, de a NATO és az ENSZ is London mellé állt. 

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés ügynöke volt, ami miatt hazájában elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. 
        
London a merénylettel az orosz vezetést gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. A vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. A nyugati országok nyilatkozataikban felsorakoztak Nagy-Britannia mögött. Moszkva felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában, de kézzel fogható bizonyítékokat követel 

ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ