Cropped landscape
Belföld
Lázár János: A magyar földért folyó küzdelem még nem ért véget
2018-03-2621:28
A magyar föld védelmében folytatott küzdelmet nem nyertük még meg, új komoly ütközet előtt állunk - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Apátfalván. Lázár János a Csongrád megyei községben rendezett agrárfórumon elmondta, az Európai Unió, Brüsszel és a mögötte állók mindent elkövetnek annak érdekében, hogy Kelet-Európában a társas vállalkozások - és mögéjük bújva a külföldiek - korlátozás nélkül földet szerezhessenek.
Jelenleg hat ország - köztük Magyarország - ellen folyik eljárás az Európai Bíróságon, a társas vállalkozásokra és a birtokméretre vonatkozó korlátozás miatt - közölte a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus mintegy háromszáz érdeklődő előtt. Hangsúlyozta, a választáson olyan politikai erőre kell bízni az ország irányítását, amely képes a magyar föld nemzeti tulajdonban tartását garantálni. 

Lázár János úgy fogalmazott, a Fidesz az elkövetett hibákkal együtt is sokkal többet tett a magyar gazdatársadalomért, mint az elmúlt harminc évben bárki más. A politikus szerint a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legsikeresebb társadalompolitikai akciója volt annak a korábban néhány nagyvállalkozó által használt 200 ezer hektár állami földnek az értékesítése, amit nyílt árverésen 30 ezer gazda vásárolt meg. A Fidesz legfontosabb társadalompolitikai célkitűzése a középosztály és ezen belül az agrárközéposztály megerősítése, a magyar vidék számára a megélhetés biztosítása. 
Ehhez szükség van az agráriumból élők státuszát rendező jogszabályokra, úgy, hogy az adókedvezmények megmaradjanak - hangsúlyozta a politikus. A miniszter kifejtette, a magyar agrárium nem lehet sikeres, ha csak a termelés van magyar kézben. Korszerű, versenyképes magyar feldolgozóiparra van szükség. Ennek érdekében nyújtott támogatásokat a kormány a beruházásokhoz az elmúlt években, és ezt a folyamatot folytatni is kívánja.
 A hazai élelmiszer-kiskereskedelem legalább 50 százalékának magyar kézbe vétele nélkül azonban nem lehet áttörést elérni a mezőgazdaságban - hangsúlyozta Lázár János. 
Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár elmondta, az elmúlt évek támogatáspolitikájának a kis- és közepes családi gazdaságok megerősítése, a munkaerő-igényes ágazatok fejlesztése, a magyar élelmiszeripar talpra állítása volt a célja.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ