Cropped landscape
Belföld
Megszólalt egy védett tanú: Czeglédyék a szocialistákat pénzelték az elcsalt milliárdokból + VIDEÓ
2018-03-2607:19
Czeglédy Csaba, dk, gyurcsány ferenc, mszp, Lomnici Zoltán, Altus, Kész Zoltán
Az elmúlt hónapokban többször is bebizonyosodott, hogy bűnszövetkezetben, adómilliárdok elcsalására felépített, Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezeteket valójában politikai célokra használhatták, és baloldali politikusok állhatnak a háttérben. Először a DK elnökéről, Gyurcsány Ferencről derült ki, aki mellesleg Czeglédy személyes barátja, hogy százmilliós nagyságrendben kölcsönzött, több alkalommal az Altuson keresztül ügyvédje cégének. Aztán a Human Operator Zrt. fővárosi irodájának egyik korábbi alkalmazottja beszélt arról, hogyan bonyolították Érden az MSZP jelöltjének kampányát iskolaszövetkezeti tag diák munkavállalókkal. A napokban egy védett tanú vallomására hivatkozva Budai Gyula nyilatkozta le a sajtóban, hogy Kunhalmi Ágnes és Czeglédy Csaba személyesen találkoztak a 2014-es kampány előtt és Czeglédy pénzt adott át Kunhalminak. Ehhez hasonló pénzmozgásokból, táskás emberek közreműködésével, tiltott pártfinanszírozásból, komplett baloldali kampány finanszírozásból és lebonyolításból több is akadt. Gyakorlatilag erre építették a hálózatot és erre használták a be nem fizetett adómilliárdokat – mondta a Pesti Srácoknak egy védett tanú, aki a hálózat egyik kulcsfigurája. A férfi egy konkrét példán keresztül a módszert is bemutatta, hogyan csinálták. 
“Gyerekeim, úgy csináljatok mindent, ha politikai munkáról van szó, hogy nélkülözhetetlenek legyünk!” – ezt mondogatta Czeglédy mindig a munkatársainak. Ez volt a Czeglédy recept. A húsz év alatt felépített iskolaszövetkezet hálózat nyilván szabályosan, törvényesen is működhetett volna. A diákok a plakátokat is kiragaszthatták volna, hivatalos, bejelentett formában, ahogy a szórólapokat is osztogathatták volna – de nem ez volt a lényeg. Hanem az, hogy a rendszer gépiesen szolgálja a politikai célt – minden erőforrást összehangoltan használjanak egy-egy körzetben. 


Czeglédy üzenete a baloldali pártok felé világos volt: “ha sikert akarsz, ránk van szükséged, mert mi nélkülözhetetlenek vagyunk a győzelemhez”. 
És a recept jobbára működött. Csaba állítólag fanatikusan, szinte már megszállottan szolgálta Gyurcsányékat, mozgatott több ezer embert, akik kampányok idején kampányoltak, egyébként meg a TESCO-ban, McDonald’s-ban, drogériákban vagy épp gyárakban megkeresték a rávalót, hogy aztán jóval a piaci ár alatt minden ami egy kampányban szem-szájnak ingere, rendelkezésre álljon és ne legyen pénz kérdése.

És hogy mi volt a fedezet? Hát az a be nem fizetett hat és félmilliárd forint adó, vagy akár annál is több, amit ma a nyomozóhatóság keres, és aminek érdekében sorra döntötték be országszerte az iskolaszövetkezeteket és alapították helyettük az újabbakat. 
 
A Pesti Srácok által készített interjúban elhangzottakról kikértük Lomnici Zoltán alkotmányjogász véleményét, aki azt mondta, 

a beszélgetésben hallható információk szerint egyértelműen tiltott pártfinanszírozás történt, továbbá sérültek azok választási alapelvek is, amelyek az eljárás nyilvánosságra és a rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkoznak.
Legutóbb a Demokratikus Koalíció vonatkozásában merült fel, hogy diákok iskolaidőben, rendkívül alacsony bérért plakátolásban vehettek részt és a most nyilvánosságra került információk is arra utalnak, hogy 18 év alattiak dolgozhattak a kampányban, jóllehet hivatalosan a diákmunkát nem ilyen célból hirdethették meg. Visszatérő elem a “zsebbe kapott pénz” lehetősége, amely nem összeegyeztethető az adózásra vonatkozó jogszabályi rendelkezésekkel. A Büntető törvénykönyvben foglaltak szerint egyébként, aki a tizennyolcadik életévét be nem töltött személyek foglalkoztatására vonatkozó törvényi előírásokat megszegi három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő
- mondta Lomnici. 

Az alkotmányjogász szerint Kész Zoltán esetében még egy probléma felmerül, hogy ő elméletben független jelöltként indult és a védett tanú szerint mégis pártapparátust használt. 
Mivel a választási eljárásról szóló törvény egyértelműen különbséget tesz a jelölő szervezet által delegált és a „független jelölt” között, aki függetlenként indulva ténylegesen egy párt, vagy politikai erő kampányapparátusát veszi igénybe, ezzel megsértheti a választási eljárás rendjét. Egyéni képviselőjelölt lehet független vagy párt jelöltje, a kettő összemosása megtéveszti a választásra jogosultak körét
- vélekedett Lomnici Zoltán. 

Hozzátette, ennek megfelelően bizonyos esetekben pedig akár megvalósulhat a választás rendje elleni bűncselekmény, hiszen aki már a jelölési eljárás szabályait megszegve megtévesztéssel vagy anyagi juttatással szerez ajánlást, illetve az arra jogosultat a választásban megtévesztéssel befolyásolni törekszik bűntettet követ el. Ennek a gyanúja felmerülhetett Veszprém és Hódmezővásárhely esetében is. 

Zuschlag János szerint Czeglédy már 20 éve királycsináló és a fekete kassza őre

A PestiSrácok.hu-n tegnap látott napvilágot Zuschlag János leleplező interjúja, amelyben a Gyurcsány-korszak másik egykori ifjú titánja azt állította: Czeglédy Csaba a 90-es évek óta tudatosan építette politikai karrierjét és azt az iskolaszövetkezet hálózatot, amelynek köszönhetően már 2002-re nélkülözhetetlenné vált a baloldalon. A fiatal baloldal egykori építője, egyben Czeglédy kortársa és mozgalmon belüli riválisa kijelentette: a szombathelyi politikusnak már az első iskolaszövetkezete, a Rébusz is szocialista ifjúsági szervezetek, a BIT és a FIB főszponzora volt. 2002-től a diákokkal minden választás idején aktív kampánymunkát végzett és végeztetett. Cserébe sorra nyerte a munkákat az állami cégektől és a busás pályázati pénzeket a baloldali kormányok idején. A 2010-es kormányváltás utáni időszakban – amikor elzárultak az egyéb pénzcsapok – Czeglédy és cégei, valamint az iskolaszövetkezeti hálózat lett a baloldal fő támogatója, túlélésének anyagi biztosítéka – jelentette ki Zuschlag János. Az interjúból kiderül, hogy diákok felhasználásával, szombathelyi központtal körülbelül húsz éven át épült az a bűnszövetkezet, ami most a hatmilliárd forintos adócsalás gyanújának megállapításával lebukott. A hálózat leleplezésével a nyomozók a kampánypénz-köldökzsinórt is elvágták, így már érthető, hogy a baloldali politikusok, köztük Gyurcsány Ferenc, Kunhalmi Ágnes és Lendvai Ildikó tüntetéseken üvöltve, körömszakadtáig védik a letartóztatott “pénztárost”, azaz Czeglédyt.

A Fidesz szerint Kész Zoltánnak le kell mondania a képviselőjelöltségről, miután kiderült, hogy veszprémi kampányát Czeglédy Csaba "lopott pénzéből" finanszírozták - nyilatkozta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

PestiSrácok.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ