Cover
Kultúra
Argentin miniszter: magyar segítséggel kerülhet a világ nagyjai közé a Buenos Aires-i szépművészeti múzeum
2018-03-2706:19
Argentína, Buenos Aires, szépművészeti múzeum, kiállítás, Baán László, Magyar Nemzeti Galéria
A Buenos Aires-i Museo Nacional de Bellas Artes (MNBA) épületében nyílt kiállítás helyi idő szerint hétfő este a budapesti Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének legszebb darabjaiból Obras maestras del Renacimiento al Romanticismo (Mesterművek a reneszánsztól a romantikáig) címmel. 
"Ez a Magyarországról érkezett tárlat segít felemelkedni az MNBA-nak a világ nagy múzeumai közé" - méltatta az 58 nemzetközi és magyar festményből és szoborból álló anyag jelentőségét a kiállítás megnyitóján az argentin kulturális miniszter. 
    
Alejandro Pablo Avelluto felidézte, hogy az MNBA 1896-os megalapítása óta jelentős részben adományokból, felajánlásokból tudott gyarapodni, így is maradtak azonban hiányok a gyűjteményben. A most nyílt budapesti kiállítás éppen ezeket a hiányokat pótolja kiválóan július 29-ig - jegyezte meg. 
   
A tárlat nagyszerű lehetőséget nyújt nemcsak a nagyközönség, de a szakma számára is, hogy találkozhassanak a művészettörténet olyan nagymestereinek munkáival, akikről eddig csupán olvashattak - emelte ki Alejandro Pablo Avelluto, hozzátéve, hogy rekordlátogatottságra számít. 
Andrés Duprat, az MNBA igazgatója emlékeztetett: az anyag bemutatását az tette lehetővé, hogy a Szépművészeti Múzeum épülete felújításon esik át. A magyar fél ez idő alatt Milánóban, Párizsban és Madridban mutatott be válogatásokat a gyűjteményből; most pedig - az egyetlen Európán kívüli állomásként - Buenos Airesben is. 
    
Az Argentínába érkező darabokat a magyar és argentin szakemberek együtt választották ki, így a két gyűjtemény számos kapcsolódási pontja is kidomborodik - közölte Andrés Duprat. 
A budapesti múzeumot vezető Baán László elárulta, hogy először nem gondoltak Buenos Aires-i kiállításra, mégis örömmel vették az argentin partner megkeresését, mert a Szépművészeti így Dél-Amerika legfontosabb kulturális központjában is bemutatkozhat. 

Buenos Aires ráadásul a régió legnagyobb magyar közösségének is otthont ad, "számukra így egy kicsit elhoztuk az óhazát" - fogalmazott. 
Florencia Galesio és Ángel Navarro kurátorok beszámolója szerint a tárlat hat egységben mutatja be az európai és magyar képzőművészet 15-19. századi történetét: az északi és az olasz reneszánsz, majd az olasz, a németalföldi és a spanyol barokk szekciók mellett az argentin közönség korabeli magyar festők munkáival is találkozhat. 
    
Gelényi Csaba, Magyarország argentín nagykövete az MTI-nek a helyszínen elmondta: a kiállítással szinte valamennyi jelentős argentin lap foglalkozik, többen közülük az év legjelentősebbjének nevezve a Budapestről érkezett tárlatot.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ