Cropped landscape
Belföld
Heteken belül kiszabadulhat a börtönből a Sukoró-ügy fővádlottja
2018-03-2706:00
A PestiSrácok.hu információi szerint heteken belül kisétálhat a börtönből a Sukoró-ügy miatt tavaly júniusban két és fél évre ítélt Császy Zsolt. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. egykori értékesítési igazgatója reintegrációs őrizetbe kerülhet, azaz a fennmaradó büntetését otthonában töltheti le. A milliárdos ingatlanmutyiban egyébként sokáig az a Gyurcsány Ferenc is gyanúsított volt, aki később elismerte, egykori hivatalnokai helyette vonultak börtönbe.
Akár heteken belül kisétálhat a Tököli börtönből Császy Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. milliárdos hűtlen kezelés kísérlete miatt jogerősen elítélt egykori értékesítési igazgatója, miután kérvényezte az úgynevezett reintegrációs őrizetet – tudta meg a PestiSrácok.hu. Ez a kedvezmény azt jelenti, hogy a tavaly szeptember 19-e óta börtönben ülő Császy nyomkövetővel, házi őrizetben töltheti le a maradék büntetését. Úgy tudjuk, a bíróság várhatóan két héten belül dönt az ügyben (Császy feltételesen elvileg jövő februárban szabadulna). 
 
Emlékezetes,  a Sukoró-ügyben tavaly júniusban ítélte jogerősen három év börtönbüntetésre és három év közügyektől eltiltásra különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérlete miatt  Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. egykori vezérét a Kúria. A másodrendű vádlott Császy Zsolt két év hat hónap börtönt kapott. 

A Sukoró-ügy lényege, hogy még a Gyurcsány-kormány idején, 2008. július 30-án Joav Blum izraeli-magyar üzletember csereszerződést kötött az állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel (MNV). Blum egy befektetőcsoportot képviselt, amely King’s City névvel kaszinóvárost akart építeni a Velencei-tó partjára, Sukoró területén. A megállapodás szerint az állam tulajdonában lévő sukorói telkeket cserélték volna el Joav Blum pilisi és albertirsai ingatlanjaival. Ha a telekcsere megvalósul, a vád szerint 1,2 milliárd forintos kár érte volna a magyar államot.

A verdikt kimondása után Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és DK-s párttársa, Varju László megfenyegették az ügyben eljáró bírót és az ügyészeket. A volt kormányfő Facebook-oldalán a jogerős ítélet meghozatala után azt írta, nem az elítélt vádlottak, hanem „a nyomozó ügyészek, az elmarasztaló ítéletet hozó bírák a bűnösök”. Varju pedig arról beszélt, hogy Polt Péter legfőbb ügyész, Handó Tünde, az OBH elnöke, az ügyben eljáró “fideszes” ügyészek, az ítéletet meghozó bíró és tanácsa “addig lesznek szabadlábon, ameddig a magyar miniszterelnököt Orbán Viktornak hívják”. Gyurcsány később azt is bevallotta, hogy Tátrai és Császy helyette vonultak börtönbe.

PestiSrácok.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ