Cropped landscape
Belföld
Ismét lyukra futott a Magyar Nemzet
2018-03-2707:09
A nyomozó hatóságok cáfolták a Magyar Nemzet tegnapi cikkének minden egyes állítását arról, hogy egy Amerikában tartózkodó magyar védett tanú szerint uniós forrásokból kormánypárti politikusok számára állítólag visszacsorgatott pénzeket mostak tisztára ázsiai és arab bankszámlákon. A whisky nem jó tanácsadó – reagált a hírre a kormányszóvivő. A cikkben megnevezett magyar pénzintézet, az MKB szintén cáfolta és visszautasította, hogy bármilyen pénzmosásban részt vett volna - írja a Magyar Idők.
Tételesen cáfolta tegnap a Legfőbb Ügyészség, az ORFK és az MKB a Magyar Nemzet Gyémánttá vált „alkotmányos költség”, magyar védett tanú Amerikában című írásának minden állítását. 
 
A milliárdos Simicska Lajos lapja szerint egy magyar férfi az FBI tanúvédelmi programjában kapott papírokkal él az Egyesült Államokban, és azért kíváncsiak rá az amerikai hatóságok, mert úgy vélik, ő is egy szem volt abban a láncban, amelynek a segítségével az elmúlt években 3-4 milliárd euró, vagyis ezerháromszázmilliárd forintnak megfelelő összeg szivároghatott ki Magyarországról arab és ázsiai számlákra. 
 
A cikkben az is szerepel, hogy a pénz – az amerikaiak gyanúja szerint – a nyertes uniós pályázatok „alkotmányos költsége”, a kormánypárti politikusok részére visszaosztott jutalék. A szerző azt írja: az FBI gyanúja szerint az uniós források elsikkasztása jellemzően úgy zajlott, hogy az összegeket, alkalmanként néhány millió eurót „jellemzően az MKB-ból, esetenként pedig más, a kormány által ellenőrzött magyar bankokból vették fel”.

Az állításokból azonban semmi nem igaz. 
– Ez kampánykamu, szemenszedett hazugság, Simicska médiájának pedig üzenjük, hogy a whisky nem jó tanácsadó
– reagált tegnap Kovács Zoltán kormányszóvivő a Magyar Nemzet írására. 
 
A Legfőbb Ügyészség és a rendőrség azt közölte: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt nyomozott a jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodó, nemzetközi elfogatóparanccsal keresett 37 éves Faidt Péter András ellen. 
 
Ő és társai bűnszervezetet hoztak létre nyugat-európai sértettek, spanyol, portugál, belga, német és francia gazdasági társaságok sérelmére elkövetett csalásokból származó pénzek banki átutalásokkal való tisztára mosására. A hatósági közlemény kitért arra is, hogy több magyarországi bejegyzésű, tényleges gazdasági tevékenységet nem folytató gazdasági társaság nevében bankszámlát nyitottak különböző pénzintézeteknél, majd ezeket további bűntársaik rendelkezésére bocsátották az átutalásokra. – A 2014. június 18. és november 10. között zajló bűncselekmény-sorozat európai uniós és magyar költségvetési forrásokat nem érintett – hangsúlyozták.

Faidt társai ellen a Fővárosi Főügyészség 2017. november 8-án vádiratot nyújtott be. Faidtal szemben a nyomozást az NNI felfüggesztette, és jogsegélyben kérték az amerikai igazságügyi hatóságokat a férfi kihallgatására, ami eddig nem történt meg. A Legfőbb Ügyészség a Magyar Nemzet állításával ellentétben nem kapott semmilyen értesítést arról, hogy kihallgathatják Amerikában a gyanúsítottat. 
 
A lap ugyanakkor Faidt sztorijába belekevert egy másik magyar pénzmosó maffiacsoportot, amelynek a tagjait valóban kérte kiadni az USA, ám a magyar Igazságügyi Minisztérium megtagadta azt, és nyomozást rendelt el nevezettek ellen. Ennek a csoportnak azonban semmilyen köze nincs Faidthoz és társaihoz.

Az MKB közleményben cáfolta és visszautasította, hogy bármilyen pénzmosásban részt vettek volna. Kiemelték: „A cikk szövegkörnyezete alkalmas arra, hogy azt a hamis látszatot keltse, hogy az MKB törvénybe ütköző tevékenységet végzett.” A bank hangsúlyozta: megfelel a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló jogszabályoknak. Ennek részeként a gyanús eseteket jelzik a NAV-nál működő Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodának, a FIU-nak. 
 
Az MNB – már csak a hírben szereplő összeg nagyságrendje miatt is – alaptalannak, ugyanakkor a pénzügyi stabilitás veszélyeztetésére alkalmasnak tartja az egyik politikai napilap ma megjelent, ezermilliárdos pénzmosási ügyletekre, állítólagos hasonló nagyságrendű készpénzfelvételekre célzó írását – olvasható a jegybank közleményében. Hozzáfűzik: a pénzügyi rendszer, az ügyfelek biztonsága nem lehet a közéleti csatározások terepe. 
 
Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője közben komplett konspirációs teóriát állított fel, és belekeverte az ügybe Orbán Viktort, valamint a néhai Ghaith Pharaont, aki Szilágyi szerint szakértője volt a pénzek tisztára mosására alkalmas arab pénzügyi rendszernek. A képviselő felhozta az egyesült államokbeli magyar kitiltási ügyet is, aminek a hátterében a tanúvédelmi programba bevont férfi vallomásai állhatnak. Az LMP ugyanerre a következtetésre jutott.

Ugyanakkor az Index szakírója szerint Faidt Péter András nincs benne az amerikai tanúvédelmi programban, azt egyébként is az Igazságügyi Minisztérium működteti, s nem az FBI. Az Index munkatársa azt is megjegyezte, hogy a Magyar Nemzet a megjelentetett információhalmazt semmivel sem igazolta.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ