Cropped landscape
Belföld
Semjén Zsolt: Az állam célja a magyarok életminőségének javítása és a nemzet fenntartása
2018-03-2721:33
magyar, nemzet, állampolgár, kárpát, medence, anyaország, magyarság
Az állam célja, hogy javuljon a magyar emberek életminősége és fennmaradjon a magyar nemzet - jelentette ki a miniszterelnök-helyettes egy nemzetpolitikai fórumon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakon.
 Semjén Zsolt arról beszélt, az anyaországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában élő magyarság nélkülözhetetlen elemei a nemzetnek, bármelyik eltűnése vagy felszámolása esetén az egyetemes magyarság kerülne veszélybe.
A magyarság csak akkor tud fennmaradni, ha minden nemzetrésze él, segítésük pedig a magyar állam feladata és felelőssége - hangsúlyozta a kormányfő-helyettes. A KDNP elnöki tisztségét is betöltő kormánypárti politikus a helyi művelődési házban megjelent határon túli, térségi polgármesterek és más érdeklődők előtt beszédében kifejtette, minden nemzetnek joga van a létezéshez, ezt az elvet a magyarok tiszteletben tartják, de másoktól is elvárják. A megfelelő nemzetpolitikához öt dolog szükséges - folytatta -, gazdaságilag erős Magyarország, a külhoni magyarság identitásának megőrzése, a diaszpóra és a szórvány megmaradása, a magyar etnikai alapú pártok és szervezetek támogatása, valamint az állampolgárság megadása.

Semjén Zsolt rögzítette, gazdaságilag erős anyaország hiányában anyagilag és erkölcsileg nem lenne lehetőség a külhoni magyarság támogatására és a nemzeti érdekek képviseletére. A fórumon fontos feladatnak nevezte a miniszterelnök-helyettes a külhoni magyar oktatási intézmények a magyar állam általi fenntartását. Az identitás-megőrzésben az oktatás az egyik legfontosabb eszköz, ezért hazai költségvetési forrásból tartják fenn például az erdélyi Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet vagy II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát - sorolta Semjén Zsolt. Szavai szerint ugyanilyen fontosak az óvodák, líceumok és gimnáziumok támogatása, illetve a kulturális hagyományőrzésre fordított források is. Az erre fordítható támogatási összeget 2010 óta csaknem megtízszerezte a magyar kormány - emlékeztetett a kormányfő-helyettes.

Beszédében utalt arra, olyan gazdaságélénkítő programok kezdődtek Kárpátalján, a Felvidéken és a Vajdaságban, amelyek az ott élő magyarok mellett a többségi állam polgárainak is hasznot hoznak. Ez a "gazdasági expanzió" a magyar államnak is jó, a gazdasági támogatások folyósítása tehát kamatostul megtérül - hangsúlyozta Semjén Zsolt. Előadásában a kormánypárti politikus felhívta hallgatósága figyelmet a határokon túl működő magyar pártok és szervezetek munkájára, mivel - szavai szerint - általuk javul a magyar érdekek érvényesítésének esélye a többségi állam kormányzati apparátusában. Az állampolgárság kiterjesztéséről szólva Semjén Zsolt hangsúlyozta, a nemzet közjogi egyesítésének felel meg, a külhoni magyarokat is éppen olyan állampolgárság illeti meg, mint az anyaországban élőket. Több mint egymillió Kárpát-medencei és diaszpórában élő magyar kapott állampolgárságot a kedvezményes honosítás segítségével - jelezte a miniszterelnök-helyettes.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ