Cropped landscape
Belföld
Fidesz: Hadházy apja és anyja egy strómanhálózat tagjaként segítették kijátszani a földtörvényt
2018-03-2808:59
hadházy ákos, Hadházy Árpád, Twickel György, stróman, LMP
Hadházy Ákos édesapja után az édesanyjáról is kiderült: strómanként komoly szerepe volt a Földet a gazdáknak! program földárverésein – írta a Borsonline
Dokumentumok bizonyítják, hogy az LMP társelnökének az édesanyja egy földvásárlásban üzletelő strómanhálózat tagja volt, így segítette kijátszani a földvásárlási törvényeket. Az asszony több százmilliós liciteken vett részt, melyek előlegét minden esetben olyan számláról utalta át, amit strómanok használtak. 

Hadházy Ákos édesapjáról már kiderült, hogy egy német–magyar szőlősgazdának, Twickel Györgynek strómanként segített állami földeket átjátszani Tolna megyében. 
Ráadásul úgy, hogy akkortájt Hadházy Árpád volt a megyei agrárkamara elnöke és egyben az üzletember egyik cégének vezetőségi tagja. Mára azonban kiderült: 

nemcsak a családfő, de felesége is szerepet játszott Twickel strómanhálózatában, így segítette kijátszani a földvásárlási törvényeket. 
2015. decemberében jelentkezett a Földet a gazdáknak! program földárverésén Hadházy Ákos édesanyja. Az asszony három szántóra kívánt licitálni. Mindhárom terület a Twickel-cégek érdekeltségi körébe tartozó településeken található, értékük meghaladta a háromszázmillió forintot. Ahhoz, hogy Hadházy édesanyja részt vehessen az árverésen, be kellett fizetnie a kikiáltási ár tíz százalékát, vagyis több mint harmincmillió forintot. 
 
A Borsonline rendelkezésére álló dokumentumok tanúsága szerint Hadházy Ákos édesanyja a harmincmillió forintot is meghaladó összeget átutalta. 

A több tízmilliós előleget azonban egy olyan alszámláról utalta át, amelyről Twickel György többi strómanja is intézte az utalásokat. Twickel strómanjai – az eddigi információk szerint – többnyire a cégénél dolgoznak. 
Nincs vagyonuk és komoly jövedelmük sincs, mégis több százmillióért tudtak földet vásárolni. B. I. kamionsofőr például 112 millió forintot fizetett ki egy bátaszéki területért, K. I. fuvaros pedig több százmilliót költött szántókra. Az ügy további érdekessége, hogy az ügyletekben a többi strómanhoz hasonlóan Hadházy Árpádnét ugyanaz az ügyvéd, dr. K. M. képviselte, aki Twickel György többi strómanjának az ügyeit is intézte. 

Az ügyben a Borsonline a Nemzeti Földalaphoz fordult, hogy a leírtaknak milyen következményei lehetnek.

Budai Gyula kifejtette: 

ezúttal olyan dokumentumok kerültek nyilvánosságra, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy Hadházy Ákos apja és anyja egy strómanhálózat tagjaként segítették kijátszani a földtörvényt, és strómanként egy német származású üzletember kezére játszottak több százmillió forint értékben földet. 
Hozzátette: Hadházy Ákos anyja több százmilliós földliciten vett részt, és stróman-számláról fizetett ki 30 millió forint előleget. Meggyőződésük, hogy mindezt Hadházy Ákos intézte, felhasználva apját és anyját - mutatott rá a kormánypárti politikus.

Borsonline/MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ