Cropped landscape
Belföld
Novák Katalin: A családok támogatása lehet a megoldás
2018-03-2814:33
A visegrádi négyek egyetértenek abban, hogy a családok támogatása jelenthet megoldást az egész Európát érintő demográfiai problémákra - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára szerdán Budapesten, a V4 családügyi konferencián. Novák Katalin az Erős családokkal egy erős Európáért! című rendezvényen azt mondta, csak erős családokkal lehet erős nemzetet és régiót építeni és fenntartani, és Európa akkor tudna megerősödni, ha a vezetők felismernék, hogy mekkora erő rejlik a családokban.
Egész Európában problémát jelent a demográfiai helyzet, ugyanis elöregednek az államok, és nincs egyetlen olyan ország sem, ahol elég gyerek születne a népesség fenntartásához, a nemzetek fiatalodásához - mondta az államtitkár a magyar V4-es elnökség és a Családok éve alkalmából az Országházban tartott tanácskozáson. Novák Katalin bejelentette, délután Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország családpolitikáért felelős miniszterei közös nyilatkozatot írnak alá arról, hogy a családok támogatásában látják a demográfiai problémák megoldását, és meggyőződésüket fejezik ki, hogy csak erős családokkal lehet előrelépni, és a gazdaságokat megerősíteni. 

A hagyományteremtő céllal rendezett konferencián megvitatják, hogy miért nem születik elég gyerek, bemutatják az országok a saját gyakorlataikat, családpolitikájukat, megosztják tapasztalataikat és nyíltan beszélnek a kihívásokról - közölte az államtitkár. Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke a globális demográfiai folyamatokat bemutatva elmondta, az előrejelzések szerint a Föld népessége a jelenlegi 7,6 milliárdról 2050-re további kétmilliárddal nőhet, a legnépesebb kontinens pedig Afrika lesz majd 10-15 éven belül. 2100-ra azonban a világon mindenhol kettő alá csökken majd a termékenységi arányszám, ami azt mutatja, hogy átlagosan hány gyermek van egy családban - tette hozzá. 

Európa népessége 2050-ig négy százalékkal csökken majd, közben pedig azokban a legkevésbé fejlett országokban, ahonnan a legtöbben érkeznek a kontinensre 40 százalékkal nő majd a népesség - ismertette az adatokat. Orbán Balázs, a Migrációkutató Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy egy elterjedt nézet szerint a családpolitika a bevándorlók integrálásának eszköze lehet, és kevesebb szó esik arról, hogy a migráció a fogadó területek destabilizálására is használható, és civilizációs kihívás is lehet. K

Kapcsolódva Vukovich Gabriella előadásához azt mondta, nem tudni biztosan, hogy mikor kezd csökkenni a termékenységi arányszám Afrikában és a Közel-Keleten. A csökkenéshez ugyanis arra lenne szükség, hogy a nők elkezdjenek tanulni és dolgozni, a gyenge államok azonban nem képesek eljuttatni a nőket az oktatásba és a munkerőpiacra.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ