Cropped landscape
Belföld
Változatlanul vezet a Fidesz a kampány véghajrájában
2018-03-2810:53
Nézőpont Intézet, közvélemény-kutatás, pártpreferencia, Fidesz-KDNP, jobbik, mszp, párbeszéd, dk
Tizenegy nappal a parlamenti választás előtt változatlanul őrzi előnyét a Fidesz-KDNP, a kormánypártok akár 50 százalék feletti szavazataránnyal is számolhatnak – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. Várhatóan egyébként ötpárti lenne a parlament, a Jobbikra 15, míg az MSZP-Párbeszéd listára 11 százalék, az LMP és a DK listáira pedig egyaránt 8 százalék szavazna. 
A felmérés alapján a teljes felnőtt népesség körében 41 százalék szimpatizál a kormánypártokkal. Ez az arány a Jobbik esetében 9 százalék, az MSZP táborát nézve 5 százalék, míg az LMP és a DK tábora 4-4 százalék, a Momentum Mozgalomé 2, a Kétfarkú Kutya Párté pedig 1 százalék. 
A legvalószínűbb listás választási eredményeket nézve (a választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája) a Fidesz-KDNP-re továbbra is 52 százalék szavazna. A Jobbikot a biztos szavazók körében 15 százalék választaná, ami még mindig elmarad a párt 2014-es listás választási eredményétől (20,7 százalék). Az MSZP-Párbeszéd listára jelenleg 11, míg az LMP-re és a DK-ra egyaránt 8 százalék szavazna. A Momentum szavazataránya 3, míg a Kétfarkú Kutya Párté 2 százalék lenne a biztos szavazók körében, így a két párt várhatóan nem jutna be a parlamentbe. Minél magasabb lesz továbbá a választási részvétel, annál inkább „veszélyeztetve” van a 10 százalék alatti pártok bejutása. 

Nézőpont-kutatás: Jól működik a magyar választási rendszer

A 2014-es voksolás is megmutatta, hogy jól működik a magyar választási és lebonyolítási rendszer, és "minden feltétel adott ahhoz, hogy ez egy időtálló, hosszú távon működőképes szabályozás legyen" - mondta a témával foglalkozó tanulmányuk szerdai budapesti bemutatóján Fodor Csaba, a Nézőpont Intézet ügyvezetője. 

Mint mondta, egyetlen nemzetközi szervezet bírálata sem vonta kétségbe a rendszer demokratikus voltát, ami komoly megerősítést jelent. Hozzátette, hogy az új szabályozás számos olyan kérdést kezel, mint az egyes választókerületek mérete közötti aránytalanság, a Magyarországon lakhellyel nem rendelkezők szavazása vagy a nemzetiségek parlamenti képviselete. 

Nézőpont Intézet/MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ