Cropped landscape
Belföld
Balog Zoltán: Közösségi élményként megélhető történelmi megemlékezésekre van szükség
2018-04-0315:31
balog, oktatás, határtalanul, történelem, emlék, megemlékezés, iskola
A kormány arra törekszik, hogy a történelmi megemlékezések mindenki számára megélhető közösségi élménnyé váljanak - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere az első világháborús centenáriumi emlékév alkalmából indított országos pedagógus-továbbképző program keddi bemutatóján, Mezőkövesden.
Balog Zoltán köszöntőjében hangsúlyozta: 
a versenyképesség előtérbe helyeződésével úgy tűnik, a humán tudományok szerepe csökken, holott fontos versenyképességi tényezők. Ahhoz, hogy ez ne így legyen, változtatni kell az eddig bevett, Európában most is elfogadott módszereken és megközelítéseken a történelemoktatásban, illetve -szemléletben.
Nagy szüksége van a magyar iskolának az új megközelítésekre, új energiákra, és fontos, hogy mit, hogyan, kiknek tanítunk. Elsősorban azzal kell tisztában lennünk, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk és hová tartunk, mert az a társadalom, mely nem törődik a múltjával, manipulálhatóvá válik
- fogalmazott.

Az első világháború a magyarság alapvető traumája: a sebesültekkel együtt hárommillióan szerepelnek a veszteséglistán, majd a trianoni döntéssel az ország területének kétharmadát, lakosságának több mint felét elszakították. "Jogosan tekintünk erre tragédiaként és országvesztésként", ám a "Határtalanul" program elindításával és június 4. nemzeti összetartozás napjává nyilvánításával ezek az emlékek mára közösségi élménnyé alakultak és pozitív üzenetet is hordoznak – húzta alá Balog Zoltán.

Kitért arra is, hogy amikor a kormány a nemzet határok feletti újraegyesítéséről beszél, egyebek mellett arra gondol: szükség van egységes, közös Kárpát-medencei felsőoktatási térre. Ennek megteremtésére százmilliókat fordítanak, de emellett például 60 milliárd forintból fejlesztenek a határokon kívül óvodákat és bölcsődéket is – emlékeztetett, újdonságként és a magyar diplomácia sikereként említve a magyar gazdaságfejlesztési programokat Romániában és Szerbiában. Megjegyezte: az anyaországban 106 milliárdot fordítanak óvoda- és bölcsődefejlesztésre. Ezek az intézkedések egyszerre válaszok a történelmi kihívásokra, és befektetésnek tekinthetők a jövőbe – mondta, hozzáfűzve: az erőfeszítések célja, hogy a múlt, a jelen és a jövő, valamint a közösségek sorsa az anyaországban és azon túl "közös gondunk és közös büszkeségünk" legyen.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ